Πολιτισμός
Αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο του Μένη Κουμανταρέα

Αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο του Μένη Κουμανταρέα

  • 15 Οκτωβρίου 2012, 18:15

Τιμώντας έναν από τους πιο δημοφιλείς και διαβασμένους Έλληνες συγγραφείς (με ογδόντα χρόνια ζωής, πενήντα χρόνια γραφής και 22 βιβλίαστο ενεργητικό του), το Μegaron Plus πραγματοποιεί αφιέρωμα στον «επίμονο αθηναιογράφο» Μένη Κουμανταρέα, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αφιερωμένο στα 50 χρόνια παρουσίας του συγγραφέα στα γράμματα, αλλά και στη συλλεκτική επανέκδοση του εμβληματικού του έργου, «Η φανέλα με το εννιά», το συμπόσιο αυτό θα διατρέξει όλη την πορεία του Μένη Κουμανταρέα, με ομιλητές τον ίδιο, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και την Αντιγόνη Βλαβιανού, Καθηγήτρια-Σύμβουλο Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας.

Μια πολυφορεμένη φανέλα

Με τα έργα του να αποτελούν επίμονη καταγραφή της αθηναϊκής πραγματικότητας σε δεκαετίες κρίσιμες και μοιραίες και πολυεπίπεδη διάγνωση των αφανέρωτων κοινωνικών νοοτροπιών, με γλώσσα λακωνική και εύστοχη, δημιουργώντας τη λογοτεχνική του ταυτότητα, ο Μένης Κουμανταρέας, το 1986, αποτύπωσε για μία ακόμα φορά τη -μεταμορφωτική για την Ελλάδα- δεκαετία του ’80, στο μυθιστόρημα «Η φανέλα με το εννιά». Αφού έγινε best seller, το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη, το 1988, και έσπασε το φράγμα του χρόνου με τη διαρκή επικαιρότητα του.

Αφήνοντας πίσω κάθε τι συμβατικό

«Τα κοινωνικά και τα σεξουαλικά μου τραύματα τα θεράπευσα με τη λογοτεχνία. Εξάλλου, ο ρόλος της λογοτεχνίας είναι ιαματικός και για αυτούς που τη γράφουν και για αυτούς που τη διαβάζουν. Η απόφασή μου να αφοσιωθώ στο γράψιμο οφείλεται στον θάνατο του πατέρα μου, που με απελευθέρωσε από τη σύμβαση της υπαλληλικής δουλειάς και άνοιξε – στον γιο του τραπεζικού και χρηματιστή - τον δρόμο που οδηγούσε σε κόσμους “πέρα από την αγωγή μου, για να αναδυθεί από αυτούς ένας άλλος άνθρωπος”», ομολογεί ο Μένης Κουμανταρέας, καθώς - μέσα στη διαφορετικότητα - βρήκε τους «λοξούς και στραβούς», που έγιναν οι ήρωες των μυθιστορημάτων του και ύμνησε τους ασθενικούς αθηναϊκούς μικρόκοσμους, που προέκυψαν από πρόσφατες ιστορικές περιπέτειες.

Βλέποντας πίσω από την ομίχλη

Σε δηλώσεις του για τη σημερινή πραγματικότητα, o συγγραφέας υπογραμμίζει: «Έχω την ελπίδα ότι η κρίση μπορεί να σταθεί ευεργετική. Περνάμε μια αρρώστια, θα αναρρώσουμε. Το χειρότερο για τον πόλεμο εναντίον του εχθρού είναι ο πανικός και η καταστροφολογία. Ο καθένας να αφοσιωθεί στη δουλειά που κάνει, να την κάνει καλά, απλά και αληθινά. Περνάμε μια τεράστια ηθική κρίση, την κρίση του κόσμου που πίστεψε άκριτα στον καπιταλισμό. Παραπιστέψαμε στο πλαστικό χρήμα, αρρωστήσαμε κάνοντας shopping therapy. Βρισκόμαστε σε έναν μικρό κυκλώνα, που δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά. Θα μπούμε γρήγορα στην εποχή της αυτοκριτικής. Θα εκτιμήσουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής και όχι τα υλικά αγαθά».

Πληροφορίες

Μegaron Plus, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διάθεση των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron