Οικονομία
Βρούτσης: Περικοπές μόνο στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Βρούτσης: Περικοπές μόνο στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

  • 14 Οκτωβρίου 2012, 13:04

Διαβεβαιώσεις, ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα ξεκινήσουν πάνω από το «σκαλοπάτι» των 1.000 ευρώ και ότι δεν θίγονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα», ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Επί τάπητος τίθεται και το θέμα του ΕΚΑΣ, ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «υπό διαπραγμάτευση» βρίσκεται το ζήτημα της αύξησης των ορίων κατά δύο χρόνια (στα 67 από 65 έτη), ενώ για τα δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου, είπε ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων από το 2013, καθώς «το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση» και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι «ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν κινδυνεύουν» και «παραμένουν όπως είναι», ενώ ως κατώτατος μισθός των 586 ευρώ, σημείωσε πως παραμένει «σκαλοπάτι» για την Κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής».



Όσον αφορά τα ωράρια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», καθώς δεν μπορεί να αξιολογηθούν ακόμα οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο δεν διευκίνρισε περισσότερα για το 6ήμερο που ζητεί η τρόικα χωρίς την αύξηση των ωρών εργασίας.



Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης, ωστόσο, «τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί», όπως δήλωσε. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε επανειλημμένα πως η τελική απόφαση για τα μέτρα βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron