Οικονομία
Νέα τρύπα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012

Νέα τρύπα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012

  • 11 Οκτωβρίου 2012, 09:30

Άνοιγμα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012 προέκυψε την Τετάρτη το βράδυ, κατά τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, ζήτησαν να μην καταβληθούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος.

Με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008, για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο. Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά έκτοτε δεν επέστρεψαν τα οφειλόμενα ποσά γεγονός που αποδόθηκε στο ότι ήταν ζημιογόνες. Το αποτέλεσμα ήταν να  συσσωρευτεί μια συνολική οφειλή ύψους 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει εκκρεμής.

Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ξεκαθάρισε πως οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο Δημόσιο. Η γνωμοδότησή του έγινε μάλιστα δεκτή από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Τρόικα χθες βράδυ ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών και φέρονται ότι εισηγήθηκαν το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Η πρόταση συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που δεν δέχθηκαν να υπάρξουν πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.

Το επιχείρημα της Τρόικα είναι ότι αν οι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημιές τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να λογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο, έτσι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron