Life Style
Στην σκιά του "Χρυσοδάχτυλου": 50 χρόνια Τζέιμς Μποντ!

Στην σκιά του "Χρυσοδάχτυλου": 50 χρόνια Τζέιμς Μποντ!

  • 07 Οκτωβρίου 2012, 11:46

Σαν σήμερα, το 1962 προβλήθηκε η πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ ''Dr. No'' στους κινηματογράφους. Με αφορμή την επέτειο, ο οίκος Christie's δημοπρατεί 50 αντικείμενα από τις ταινίες του διάσημου πράκτορα. Η γερμανική παρουσία στα έργα του Μποντ αποτελεί για πολλούς μια άγνωστη πτυχή της Ιστορίας.

Το πιο διάσημο μπικίνι

Αν και είχαν γυριστεί ταινίες πάνω στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ, του εφευρέτη του Τζέιμς Μποντ, η μεγάλη επιτυχία ήρθε όταν η εταιρεία παραγωγής «Έον» αγόρασε τα δικαιώματα. Η εμφάνιση της Γερμανοελβετίδας Ούρσουλα Άντρες με το περίφημο μπικίνι έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Χρυσοδάκτυλος

Ο Γερμανός ηθοποιός Γκερτ Φρέμπε υποδύεται τον Χρυσοδάκτυλο, που θέλει να καταστρέψει τα αποθέματα χρυσού των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταινία θεωρείται από τις πλέον κλασικές. Λόγω της κακής προφοράς του Φρέμπε στα αγγλικά χρειάστηκε κάποιος άλλος ηθοποιός να δανείσει τη φωνή του για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Η επικίνδυνα όμορφη Χέλγκα Μπραντ

Η Κάριν Ντορ είναι το δεύτερο κορίτσι του Τζειμς Μποντ γερμανικής καταγωγής. Ενσάρκωσε το ρόλο της κοκκινομάλλας πράκτορα Χέλγκα Μπραντ στην ταινία «Ζεις μονάχα δυο φορές» (1967). Η Μπραντ είναι η συνεργός του κακού Μπλόφελντ, ο οποίος κάνει σε αυτή την ταινία την πρώτη του εμφάνιση. Εκείνη σκοτώνεται με έναν θεαματικό τρόπο όταν πέφτει στο ενυδρείο με τα πιράνχας του Μπλόφελντ.

Ο παρανοϊκός Καρλ Στρόμπεργκ

Στην ταινία «Ο κατάσκοπος που με αγάπησε» (1977) ο μεγαλομανής εφοπλιστής, τον οποίο υποδύεται ο Κουρτ Γιούργκενς, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν δικό του πολιτισμό, καταστρέφοντας όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά ο Ρότζερ Μουρ καταφέρνει να τον αποτρέψει.

Ο στυγερός δολοφόνος

Στην ταινία «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» (1987) ο Τίμοθι Ντάλτον υποδύεται τον Μποντ και ο Γερμανός Αντρέας Βισνιέβσκι έναν βίαιο δολοφόνο. Η ερμηνεία του Βισνιέβσκι ήταν τόσο πειστική, ώστε αμέσως μετά του προτάθηκε ο ρόλος του συνεργού του Γερμανού τρομοκράτη Γκρούμπερ στην ταινία «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», τον οποίο και δέχθηκε.

Ο τρομοκράτης αξιωματικός Ουρόμοφ

Αν και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει προ πολλού, το παρελθόν δεν μοιάζει τόσο μακρινό. Έτσι στην «Επιχείρηση χρυσά μάτια» (1995) πρωταγωνιστεί ένας ρώσος αξιωματικός. Ο ηθοποιός Γκότφριντ Γιον απέκησε παγκόσμια φήμη μέσω του συγκεκριμένου ρόλου. Σε αυτήν ταινία ο Πιρς Μπρόσναν κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως Τζειμς Μποντ.

Ο Γκετς Ότο στο ρόλο του κακού

Στην ταινία «Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει» (1997) τον ρόλο του κακού παίζει πάλι ένας Γερμανός, ο Γκετς Ότο. Ένας μεγιστάνας των ΜΜΕ θέλει να υποκινήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο, προκείμενου να αυξήσει την κυκλοφορία της εφημερίδας του. Ο Στάμπερ (Ότο) είναι ο άνθρωπός του για τις βρώμικες δουλειές. Ούτε αυτός όμως θα καταφέρει να επιζήσει.

Το αμάξι του Μποντ

Πλέον το ρόλο του 007 παίζει ο Ντάνιελ Κρεγκ. Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους η 23η ταινία «Skyfall». Αυτή τη φορά χωρίς Bond-Girls και κακούς γερμανικής προέλευσης. Και το αυτοκίνητο του πιο σκληρού όλων των Τζέιμς Μποντ δεν μπορεί να είναι παρά μια Άστον Μάρτιν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron