Οικονομία
Πιθανό δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία εκτιμά ο Fitch

Πιθανό δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία εκτιμά ο Fitch

  • 05 Οκτωβρίου 2012, 07:09

Ανοικτό το ενδεχόμενο, να ζητήσει η Πορτογαλία και δεύτερο πακέτο διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ προτού επιστρέψει στις Αγορές, άφησε, χθες, ο οίκος Fitch, επισημαίνοντας ότι το βασικό της σενάριο προβλέπει επέκταση του προγράμματος διάσωσης.

Ο οίκος χαρακτήρισε μεν την πρόσφατη ανταλλαγή πορτογαλικών ομολόγων θετικό βήμα στο μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η χώρα για την επιστροφή της στις Αγορές ομολόγων, όμως εκτιμά ότι οι εξασθενημένες προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής και ο ευάλωτος χαρακτήρας της Αγοράς κρατικού χρέους της Ευρωζώνης σημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη σημαντικής βελτίωσης στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αγορά το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα του, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ και του ΔΝΤ, μία μόλις ημέρα μετά την παρουσίαση του νέου πακέτου μέτρων με σαρωτικές φορολογικές αυξήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κοέλιο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής στο κοινοβούλιο, η πολιτική λιτότητας έχει βοηθήσει την Πορτογαλία να ανακτήσει, βήμα προς βήμα, την εμπιστοσύνη των δανειστών της στις διεθνείς χρηματοοικονομικές Αγορές.

«Η αναθεώρηση των στόχων είναι το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που έχουμε κατορθώσει να αποκτήσουμε ενώπιον των διεθνών θεσμών, που συντονίζουν το πρόγραμμά μας», είπε ο κ. Κοέλιο ενώπιον του Κοινοβουλίου. Όμως, παρά την ανοδική αναθεώρηση των στόχων του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και σε 4,5% το επόμενο, η κυβέρνηση επιμένει να διατηρήσει ανέπαφη την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, βάσει της δανειακής σύμβασης των 78 δισ. ευρώ που έχει υπογράψει από το Μάιο του 2011.

Προτού ακόμη ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας, το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Αριστερός Συνασπισμός που από την πρώτη στιγμή είχαν εναντιωθεί στο διεθνές πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Μολαταύτα, οι δύο προτάσεις δεν έχουν τύχη να υπερψηφισθούν στη Βουλή, καθώς η κυβερνητική συμμαχία κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία. Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική αξιωματική αντιπολίτευση θα περιορισθεί σε αποχή από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Πορτογαλία, όπου σημειώθηκαν, χθες, μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες λόγω στάσεων εργασίας από ενώσεις εργαζομένων στο μετρό της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους.

 

Διαβάστε επίσης: Πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης Κοέλιο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron