Πολιτική
Σαμαράς: Η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την καταστροφή μας

Σαμαράς: Η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την καταστροφή μας

  • 04 Οκτωβρίου 2012, 21:31

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ επανέλαβε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Συνέδριο για τη συμπλήρωση 125 ετών από την πρώτη έκδοση της International Ηerald Tribune.

Όπως εξήγησε, οι Έλληνες έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία και εάν έβγαιναν από το ευρώ τώρα, θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα μέσα σε λίγους μήνες. «Η απάντησή μου είναι ευθεία και απροσχημάτιστη, αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή, είναι πλήρης καταστροφή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία τιμωρία που επιβάλλεται έξωθεν και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει υπερηφάνεια, όταν εξαρτάται από τους δανειστές του «για να βγάλει το μήνα».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι η κρίση χρέους μας είναι σε μεγάλο βαθμό μία κρίση ανταγωνιστικότητας.

Η ανταγωνιστικότητα, πρόσθεσε, αποτελεί πολιτικό προαπαιτούμενο για να επιτύχει μία δημοκρατία και για να ευημερήσει μια κοινωνία ενώ όπως παρατήρησε η Ευρώπη χάνει έδαφος σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Εδώ και δεκαετίες προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε υψηλά ονομαστικά επίπεδα ανάπτυξης, κυρίως μέσω της κατανάλωσης και των πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος. Αλλά, όταν υπολείπεσαι σε όρους ανταγωνιστικότητας, αυτό μπορεί μόνο να παράγει υψηλά ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορείς να αναδιανείμεις είναι δανεικά και αυτό εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα επί σχεδόν 30 χρόνια», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα προσπαθεί πλέον να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, να επισπεύσει τις επενδύσεις, να προχωρήσει σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση και να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς και η κρατική γραφειοκρατία αλλά παράλληλα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή «παρά το αναπόφευκτο κοινωνικό κόστος».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι κοινωνίες δεν είναι «μηχανές που μπορείς να σβήσεις, να τους αλλάξεις τα ελαττωματικά ανταλλακτικά και να τις επανασυναρμολογήσεις» και συνέχισε: «Οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά ή γυμνοί αριθμοί. Οι πολιτικοί είναι ίσως αναλώσιμοι. Η δημοκρατία όμως δεν είναι».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις που απαιτούνται για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του σχεδίου προσαρμογής, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

- Πρώτον, να μάθει ο κόσμος την αλήθεια χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικά τεχνάσματα.

- Δεύτερον, να οικοδομηθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

- Τρίτον, να αντιμετωπιστούν τα δεινά με ελπίδα.

- Τέταρτον, να επιλυθούν και άλλα προβλήματα της κοινωνίας παράλληλα με την επιβολή των σκληρών μέτρων.

- Πέμπτον, να μη διορθωθούν σφάλματα του παρελθόντος διαπράττοντας τα ακριβώς αντίθετα σφάλματα. Το αντίθετο ενός λάθους είναι μερικές φορές ακόμα χειρότερο.

- Έκτον, κυβέρνηση δια του παραδείγματος δηλαδή αν ζητάς από τον κόσμο να δεχτεί περικοπές, τότε η κυβέρνηση καθώς και κάθε μέλος του κοινοβουλίου θα πρέπει να επιβάλλουν περικοπές στους εαυτούς τους.

- Έβδομον, σωστή διασύνδεση ανάμεσα σε λέξεις – κλειδιά – που προσδιορίζουν το πρόβλημα: δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, αποκατάσταση της υπερηφάνειας και εδραίωση της ελευθερίας και της ευημερίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι για την επιτυχία της Ελλάδας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά», κατέληξε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron