Οικονομία
Σύγκρουση Υπουργείου Ενέργειας - Τρόικα για τον Φορέα Αποθεμάτων

Σύγκρουση Υπουργείου Ενέργειας - Τρόικα για τον Φορέα Αποθεμάτων

  • 04 Οκτωβρίου 2012, 20:04

Σε σύγκρουση με την Τρόικα οδηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα της δημιουργίας του Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθέματων. Σύμφωνα με πληροφορίες του«Βήματος» η τρόικα μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και φορείς της αγοράς των καυσίμων έχει καταλήξει και το θέτει ως «κόκκινη γραμμή» σε δύο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, στην άμεση δημιουργία του φορέα διατήρησης αποθεμάτων και δεύτερον, στη «διαφανή πρόσβαση» των ανεξάρτητων πρατηρίων στα διυλιστήρια.

Η έκθεση της επιτροπής ενέργειας του ΔΝΤ που πρόσφατα έγινε γνωστή έχει τροποποιηθεί σε αρκετά σημεία, έχει διορθωθεί, χωρίς φυσικά να αλλάξει η ουσία της, δηλαδή η διαπίστωση πως υπάρχουν περιορισμοί στον ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά των καυσίμων. Επίσης αναμένεται ως το τέλος του Οκτωβρίου η επικαιροποιημένη έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά των καυσίμων, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ανταγωνισμός και κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες η άμεση δημιουργία του φορέα διατήρησης των αποθεμάτων, παραμένει κεντρική διαπίστωση.

Ωστόσο όμως κι ενώ η τρόικα έχει καταλήξει στις προτάσεις της, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κατήρτησε νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγίαπου αφορά στη διατήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας. Και στο άρθρο 7 θέτει δυνητικά την δημιουργία του φορέα κι όχι αποφασιστικά. Αναφέρει συγκεκιριμένα ότι «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να συνιστάται μοναδική ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού σκοπού με έδρα την Αθήνα και την επωνυμία «Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων Α.Ε» (ΚΦΔΑ), η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, διέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, τις διατάξεις του καταστατικού της που καταρτίζεται με το αυτό Προεδρικό Διάταγμα και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. Ο ΚΦΔΑ εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και δεν θεωρείται οικονομικός φορέας κατά την έννοια του παρόντος νόμου».

Και προστίθεται ότι «σκοπός του ΚΦΔΑ είναι η απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ή για τη συμμόρφωση προς τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας περί διατήρησης αποθεμάτων πετρελαίου.

3. Ο ΚΦΔΑ μπορεί, για συγκεκριμένη περίοδο, να μεταβιβάζει τα καθήκοντα περί διαχείρισης των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, αλλά μόνο:

α) Σε άλλο κράτος μέλος στο έδαφος του οποίου διατηρούνται τα αποθέματα αυτά ή στον ΚΦΔΑ του εν λόγω κράτους μέλους. Οι μεταβιβάσεις αυτές δεν μπορούν να συνοδεύονται από άλλη επιμέρους μεταβίβαση σε άλλο κράτος μέλος ή ΚΦΔΑ που έχουν δημιουργήσει. Οι μεταβιβάσεις των ανωτέρω υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεώσεων άλλων Κρατών Μελών ή ΚΦΔΑ που έχουν αυτά συστήσει για αποθέματά τους που διατηρούνται στην Ελληνική Επικράτεια, εγκρίνονται εκ των προτέρων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

β) Σε οικονομικούς φορείς. Η μεταβίβαση αυτή δεν μπορεί να συνοδεύεται από άλλη επιμέρους μεταβίβαση. Όταν η μεταβίβαση αυτή, ή οιαδήποτε αλλαγή ή επέκταση της μεταβίβασης, αφορά καθήκοντα διαχείρισης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης που διατηρούνται σε άλλο κράτος μέλος, εγκρίνεται εκ των προτέρων επί πλέον και από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο έδαφος του οποίου διατηρούνται τα αποθέματα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron