Διεθνή
Πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης Κοέλιο

Πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης Κοέλιο

  • 04 Οκτωβρίου 2012, 17:17

Την κατέθεσαν κατέθεσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και το «Μπλόκο της Αριστεράς» -

Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής βρίσκεται στο Κοινοβούλιο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει μάχη να πείσει για την αναγκαιότητα της λιτότητας. «Η πολιτική αυτή έχει βοηθήσει, ώστε η Πορτογαλία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της», είπε ο Πάσος Κοέλιο.

«Εάν η πολιτική της Κυβέρνησης δεν ανερχόταν στο ύψος της δύσκολης διαδικασίας της προσαρμογής, οι δανειστές μας ουδέποτε θα είχαν επιτρέψει μία αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα δίχως ένα δεύτερο πρόγραμμα, πιο επώδυνο και πιο μακρύ», τόνισε ο κεντροδεξιός ηγέτης.

Παρά την αναθεώρηση των στόχων του ελλείμματος (στο 5% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2013), η Κυβέρνηση επιμένει να διατηρήσει ανέπαφη την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, βάσει της δανειακής σύμβασης των 78 δισ. ευρώ που έχει υπογράψει από το Μάιο του 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, είχε δώσει στη δημοσιότητα και νέα δέσμη μέτρων για το 2013, που κατά βάση περιλαμβάνουν μία σημαντική αύξηση στη φορολογία εισοδήματος [βλ. σχετικά εδώ].

Προτού ακόμη ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το «Μπλόκο της Αριστεράς», που από την πρώτη στιγμή είχαν εναντιωθεί στο διεθνές πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης.

Πάντως, οι δύο προτάσεις δεν έχουν πολλές πιθανότητες να υπερψηφιστούν στη Βουλή καθώς η κυβερνητική συμμαχία έχει την πλειοψηφία.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα περιοριστεί σε αποχή από την ψηφοφορία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron