Πολιτική
Βενιζέλος: Θα ψηφίσουμε τα μέτρα υπό προϋποθέσεις

Βενιζέλος: Θα ψηφίσουμε τα μέτρα υπό προϋποθέσεις

  • 04 Οκτωβρίου 2012, 17:07

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισήγηση του προς την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ακόμη, χαρακτήρισε ανόητους όσους νομίζουν ότι βοηθούν την Κυβέρνηση χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ, και πονηρούς εκείνους που νομίζουν ότι έτσι θα κλονίσουν την πολιτική σταθερότητα, σημειώνοντας ότι θα αποτύχουν. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα, τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

Φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Ραγκούση, που χθες αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε «ότι τη στιγμή που η παράταξη έχει ανάγκη συσπείρωσης, κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν και να διαχωρίσουν τη θέση τους, κάποιοι με τεράστια προσωπική ευθύνη για την πολιτική διαχείριση της κρίσιμης περιόδου 2009- 2010». Μάλιστα χαρακτήρισε προκλητικό το «να ζητούν τα ρέστα και να διεκδικούν την εκπροσώπηση του δήθεν και νέου και άφθαρτου, αυτοί που μετείχαν στον πιο σκληρό πυρήνα της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας».

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το πλαίσιο των προϋποθέσεων που πρέπει να διασφαλιστούν πριν έρθει το νέο πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή.

«Aν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η παράταση για δύο χρόνια, εάν δεν διασφαλιστεί ότι ανοίγει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να διασφαλιστεί ρήτρα αντικατάστασης, αλλά και να υπάρξει κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο.

«Δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και μετά από τρεις μήνες να κληθούμε να πάρουμε και άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι όσο μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων και όσο τα κονδύλιά του μεταφέρονται σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα «κινδυνεύουμε να χάσουμε το στόχο».

«Έκτη συνεχή χρόνια ύφεσης, δυσθεώρητη ανεργία, δραστική μείωση των εισοδημάτων αδυναμία των τραπεζών να παρέμβουν ουσιαστικά για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, εκφασισμός της κοινωνίας κρίση πολιτικής και δημοκρατικής εμπιστοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι τρεις αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πληροφορείται ότι υπάρχει απόσταση με την τρόικα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει, τελικά, άλλο πακέτο.

Αναφέρθηκε τέλος στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίες, όπως εκτίμησε, είναι ένας παράγοντας που αντί να επιταχύνει μπορεί επιβραδύνει τις εξελίξεις.

Από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας απουσίαζαν εννέα βουλευτές. Πολιτική σημασία είχαν οι απουσίες των Ανδρέα Λοβέρδου και Μίμη Ανδρουλάκη. Αντιθέτως, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Σαλτούρος , Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Αηδόνης και Μάρκος Μπόλαρης ήταν δικαιολογημένοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

Στην εισήγηση του κ. Βενιζέλου και ειδικά στο κομμάτι όπου έθεσε προϋποθέσεις για την ψήφιση των μέτρων διαφοροποιήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Αν αυτό συνιστά αλλαγή της στρατηγικής μας σε ότι αφορά το πακέτο των μέτρων, εγώ δεν τη στηρίζω ούτε εδώ ούτε στη Βουλή» είπε ο πρώην υπουργός.

Επίσης, στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει μια συνολική πολιτική που αφορά και ρήξεις, όσον αφορά τις τράπεζες, την ύφεση, τις κοινωνικές συμμαχίες του ΠΑΣΟΚ και όχι να περιορίζεται η συζήτηση μόνο στα μέτρα». Άφησε επίσης αιχμές για αυτούς που απουσιάζουν ή έχουν αποστασιοποιηθεί ενώ ήταν τα προηγούμενα χρόνια στον κεντρικό πυρήνα όλων των πολιτικών αποφάσεων.

Ο βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης είπε ότι θα σκεφτεί αν θα ψηφίσει τα μέτρα, ενώ ο Απόστολος Κακαλαμάνης είπε ότι θα δυσκολευτεί να ψηφίσει τα μέτρα, αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έβαλε και ζήτημα ασέβειας από τη μεριά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τη Βουλή. Αρκετοί βουλευτές επίσης, φαίνονται ότι συμπλέουν με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ανακοίνωση του βουλευτή Νομού Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην ιστοσελίδα του έχει αναρτήσει την κάτωθι ανακοίνωση με ημερομηνία 4/10/2012:

«Στην μεγάλη κρίση του 1929-1930 οι ΗΠΑ ανταπεξήλθαν με επιτυχία επειδή επέβαλαν πολιτικές κατανομής του βάρους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε πολίτη. Εδραίωσαν αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, επιβάλλοντας φόρους μέχρι και 75% στους πλούσιους. Την ίδια κρίσιμη εποχή στη Γερμανία, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης επεχείρησε ισορροπίες με το μεγάλο κεφάλαιο, διόγκωσε υπέρμετρα την ανεργία και εξέθρεψε τον ναζισμό. Η υπόθεση των ληστών δεν είναι ζήτημα νομικό, διοικητικό ή δημόσιας εικόνας. Ιδιαίτερα όταν η μετρολογία - μετρολαγνεία των νεοφιλελεύθερων συνταγών των Μέρκελ - Σόιμπλε εστιάζει αποκλειστικά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Αγνοώντας την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη. Η υπόθεση της φορολόγησης των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών, των offshore και των λιστών είναι μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Όσοι έχουν ευθύνη, καλούνται να την αναλάβουν. Τώρα! Χωρίς υπεκφυγές!»

Πάντως ο κ. Μ. Μπόλαρης εμφανίστηκε -με καθυστέρηση, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων- στην ΚΟ και διευκρίνισε ότι «δεν εννοούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron