Κοινωνία
Μίζα 40 εκατ. ευρώ βαραίνει τον Γιάννη Σμπώκο

Μίζα 40 εκατ. ευρώ βαραίνει τον Γιάννη Σμπώκο

  • 04 Οκτωβρίου 2012, 09:25

Ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή θα απολογηθεί, την Δευτέρα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσιχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, που συνελήφθη την Τρίτη το βράδυ στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Ο Σμπώκος πήγε στα δικαστήρια χωρίς χειροπέδες, αλλά με ισχυρή αστυνομική δύναμη και αφού πήρε την ολιγοήμερη προθεσμία, δήλωσε: «Είμαι αθώος, ό,τι έχω να πω θα το πω στον ανακριτή».

Ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μάλιστα είχε κληθεί από τον ανακριτή να απολογηθεί για την κατηγορία αύριο, αλλά τον πρόλαβε η κίνηση του ανακριτή, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος φυγής.

Μέχρι να απολογηθεί θα κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δικηγόρους του, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Ο Γιάννης Σμπώκος, όπως και σε παλαιότερες δηλώσεις του, επέμεινε ότι είναι αθώος, αν και τον έχει κατονομάσει ως πρωταγωνιστή του σκανδάλου ευθέως ο εξάδερφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας.

Ο ανακριτής Μαλλής οδηγήθηκε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης καθώς πιστεύει ότι ο κ. Σμπώκος θα μπορούσε να διαφύγει στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο συλληφθείς επαβαρύνθηκε περισσότερο μετά τις συμπληρωματικές απολογίες τόσο του Ζήγρα όσο και της λογίστριας Ευ. Λαμπροπούλου, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία που έφερναν τον κ. Σμπώκο πιο κοντά στη φυλακή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής, ο Γ. Σμπώκος διαχειρίστηκε ποσό 40 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από «μίζες» για τα εξοπλιστικά από το 1998 έως το 2010. Το ποσό αυτό σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να είχε εκτιμώμενη απόδοση 80 εκατ. ευρώ. Η κατηγορία που τον βαρύνει είναι αυτή του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος.

Πριν από τη σύλληψη του Γιάννη Σμπώκου έγινε έρευνα στο γραφείο και το σπίτι του, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων στοιχείων, όπλα και συγκεκριμένα δυο πιστόλια, ένα από τα οποία κατέχει παράνομα, ενώ για το άλλο είχε λήξει η άδεια οπλοφορίας. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι, τον Ιούνιο του 2010, υπήρξε συμπλοκή του κ. Σμπώκου με τον κ. Τσοχατζόπουλο μέσα στο γραφείο του πρώτου επί της οδού Μεσογείων. Από το επεισόδιο φέρεται να είχε τραυματιστεί ελαφρά στο πρόσωπο ο πρώην υπουργός [βλ. σχετικά εδώ].

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron