Οικονομία
Προσεχώς "μπρα ντε φερ" Στουρνάρα - Τρόικα

Προσεχώς "μπρα ντε φερ" Στουρνάρα - Τρόικα

  • 04 Οκτωβρίου 2012, 07:15

Νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα του υπουργού Οικονομικών με τους ελεγκτές της Τρόικα -

Επίμονη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και Τρόικα, τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στο ύψος της ύφεσης στην ελληνική Οικονομία, θα γίνει τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Δεν μπορεί να μην δοθεί η δόση έως τα τέλη Οκτωβρίου» ανέφερε με έμφαση το βράδυ της Τετάρτης κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση.

Νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα αναμένεται σήμερα το απόγευμα. Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για τεχνοκρατικό μπρα ντε φερ με την Τρόικα ενώπιον των Υπουργών των 16 υπολοίπων μελών της ευρωζώνης, με στόχο να προβάλλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε μια άνευ προηγούμενου δημoσιονομική προσαρμογή και ότι οι υπερβολικές αξιώσεις της τρόικας για οριζόντιες περικοπές και έκτακτους φόρους, χωρίς έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια αδιέξοδη οικονομικά επιλογή, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία του ελληνικού προγράμματος.     

Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, ότι «πήγε κάπως καλύτερα, αλλά είναι μεγάλη η διαφορά, παραμένει πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά στο 2013», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το ραντεβού με την τρόικα που κράτησε μόλις μία ώρα.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι περικοπές των δαπανών κατά 2 δις. ευρώ (σχετικά με την επιμονή της Τρόικα να υπάρξουν πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα) από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 9,5 δισ. ευρώ.

Για το μακροοικονομικό σενάριο, το κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου επΕσήμανε ότι υπάρχει διαφωνία με την τρόικα, καθώς αυτή επιμένει για ύφεση 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά, όπως ανέγραψε και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ύφεση 3,8% ως 4%.

Το ζήτημα είναι καίριας σημασίας, γιατί πάνω στην εκτίμηση για την ύφεση χτίζεται το σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν το ΔΝΤ δεν πειστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο δεν μπορεί βάσει καταστατικού να αποφασίσει την εκταμίευση δόσης, όπως συνέβη και το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για το χρέος οδήγησαν στη συμφωνία για το «κούρεμα». Το ελληνικό χρέος υπολογίζεται και από το Υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού σε 346,2 δισ. ευρώ ή 179,3% του ΑΕΠ το 2013.

Χρηματοδοτικό κενό


Εάν λοιπόν το ΔΝΤ εκτιμήσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, λόγω υψηλότερης ύφεσης, τότε δεν θα μπορέσει, βάσει του καταστατικού του, να εκταμιεύσει το τμήμα της δόσης που τού αναλογεί.

Πρέπει πάντως να σημειωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ έχει επισημάνει προς τα άλλα δύο μέρη της τρόικας, την ΕΕ και την ΕΚΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε τον Μάρτιο εμφανίζει ήδη χρηματοδοτικό κενό λόγω ύφεσης. Το κενό αυτό, μπορεί να καλυφθεί είτε με «κούρεμα» του επίσημου τομέα (κυρίως των ομολόγων της ΕΚΤ) είτε με επιπλέον χρηματοδότηση, κάτι που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει η Γερμανία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron