Media
"Πολιτική και κοινωνική καταιγίδα αναμένεται στην Γεωργία"

"Πολιτική και κοινωνική καταιγίδα αναμένεται στην Γεωργία"

  • 03 Οκτωβρίου 2012, 16:54

Το φόβο πως η Γεωργία, ακόμη και μετά τις πρόσφατες εκλογές, δεν πρόκειται να βγει από το τούνελ της πολιτικής αστάθειας, εκφράζει με σημερινό της άρθρο η βρετανική «Guardian».

«Ακόμη και για τα δικά της, συνήθως ταραχώδη, πολιτικά δεδομένα, η χώρα θα παραμείνει σε μια φάση πολιτικής αποσταθεροποίησης, παρά το γεγονός πως οι πρόσφατες εκλογές ήταν οι πρώτες από τότε που η Γεωργία κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1991, όπου η εξουσία δόθηκε σε μια πολιτική δύναμη όχι με ένα πραξικόπημα, αλλά με μια κανονική εκλογική διαδικασία», σημειώνει ο πολιτικός συντάκτης Σάιμον Τίσντολ.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως ο νυν πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, παρόλο που παραδέχθηκε την ήττα του από τον δισεκατομμυριούχο αντίπαλό του, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ηγέτη της νικήτριας παράταξης «Γεωργιανό Όνειρο», δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί.

«Το στρατόπεδο του Σαακασβίλι θεωρεί τον Ιβανισβίλι μια «μαριονέτα» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν παρεμβατικό ολιγάρχη με άκρατες τάσεις φιλορωσισμού, επικαλούμενο το γεγονός ότι ο 56χρονος δισεκατομμυριούχος της χαλυβουργίας δημιούργησε την τεράστια περιουσία του στη Ρωσία», συμπληρώνει ο βρετανός ρεπόρτερ, καταλήγοντας ωστόσο πως «αμφότεροι οι πολιτικοί είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ».

Ο Ιβανισβίλι, με τη σειρά του, αν γίνει πρωθυπουργός, δεν θα έχει ευκολότερο έργο, συνεχίζει το άρθρο, αφού ο 153ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, σύμφωνα με το φετινό κατάλογο του «Forbes», θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ανάκτηση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας που κατέχουν οι Ρώσοι, ζήτημα που ο ίδιος θεωρεί ως «εφικτό να επιλυθεί, αν κι όταν φύγει ο Σαακασβίλι». «Άλλωστε, κι ο Πούτιν θα ήθελε πολύ να δει να κατατροπώνεται ο προαιώνιος εχθρός του, ο Σαακασβίλι», σημειώνει ο Τίσντολ.

Εν τω μεταξύ, ενθουσιώδεις ήταν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ρωσία να εκφράζει την προσδοκία της για βελτίωση των σχέσεων με την χώρα του Καυκάσου.

«Ένα ακόμη ορόσημο στην δημοκρατική ανάπτυξη της Γεωργίας» αποκάλεσε τις εκλογές ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι η χώρα έδωσε «ένα περιφερειακό και παγκόσμιο παράδειγμα, με την διεξαγωγή μιας ανταγωνιστικής εκστρατείας».

Η ΕΕ δήλωσε πως η Γεωργία έδειξε «έναν υγιή σεβασμό για τις θεμελιώδεις ελευθερίες», ενώ η Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο με την Γεωργία, εξέφρασε ελπίδες για την βελτίωση των σχέσεων, με το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να δηλώνει πως «οι πολίτες έδειξαν την επιθυμία τους για αλλαγή και αυτό πιθανώς δείχνει ότι πιο δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις θα εμφανιστούν στο κοινοβούλιο».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron