Πολιτική
Καπελέρης: Κανένας πολιτικός στους 10 της λίστας Λαγκάρντ

Καπελέρης: Κανένας πολιτικός στους 10 της λίστας Λαγκάρντ

  • 03 Οκτωβρίου 2012, 17:06

Το θέμα της σύστασης ειδικής νομικής επιτροπής, η οποία θα αξιοποιούσε την «λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας, είχε εξεταστεί στο περιθώριο σύσκεψης στο γραφείο τού τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την συμμετοχή τού επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπαλέρη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, όπως ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Αν. Μπάνος και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης.

Αυτό αποκάλυψε ο κ. Καπελέρης, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δηλώνοντας: «Δεν είδα μετά να δημιουργείται». Ερωτηθείς σχετικά από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι το ζήτημα της λίστας και του χειρισμού της ετέθη στο περιθώριο της σύσκεψης εκείνης κατά την οποία διατυπώθηκε η άποψη («έπεσαν σκέψεις», είπε επί λέξει) να συσταθεί νομική επιτροπή η οποία θα επεξεργαζόταν το θέμα, κάτι όμως που δεν προκύπτει να έγινε ποτέ.

Πάντως ο άλλωστε ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» από τον κ. Παπακωνσταντίνου. «Λίστα δεν έχει παραδοθεί στον Καπελέρη», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι έλαβε περί τα τέλη του 2010 ορισμένα ονόματα και συγκεκριμένα δέκα -και όχι είκοσι, όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου- για να τα ερευνήσει (και όχι να τα «ελέγξει», όπως διευκρίνισε):

«Μου παραδόθηκαν ονόματα από τον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να διενεργήσω έρευνα, που σημαίνει ποιο είναι το προφίλ τους», είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας παραδόθηκαν ατύπως στον ίδιο τον υπουργό». «Εγώ δεν κράτησα στοιχεία», σημείωσε.

«Κανένα πολιτικό πρόσωπο»

Από την έρευνα που διενήργησε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι μεταξύ των δέκα ονομάτων που του έστειλε ατύπως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπήρχε «κανένα πολιτικό πρόσωπο και κανένας επώνυμος οικονομικός παράγων της τελευταίας 20ετίας», ενώ οι καταθέσεις τους ήταν πριν την προηγούμενη δεκαετία.

«Δεν είδα την πλήρη λίστα. Μου παρέδωσαν 10 ονόματα. Τα κοίταξα τι είναι (επιχειρηματίες, μισθωτοί, άνεργοι κλπ.) και τα αποτελέσματα τα έδωσα στον υπουργό. Δεν θυμάμαι τα ποσά και σε τι νόμισμα ήταν», τόνισε ο κ. Καπελέρης ο οποίος χρημάτισε επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2011. 

Αναφερθείς στην θητεία του είπε ότι «επί των ημερών μου έλεγχοι για εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα δεν υπήρχαν», αναφέροντας ότι «αν υπήρχε κάτι άλλο μετά δεν μπορώ να το γνωρίζω». Μάλιστα διατύπωσε αιχμές για «κουκούλωμα» υπόθεσης βεβαιωθέντων προστίμων που επιβλήθηκαν μετά από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις.

«Τον Γενάρη του 2011 μετά από 4 μήνες ελέγχων είχαν ήδη βεβαιωθεί πρόστιμα στις Εφορίες. Ποιος κουκούλωσε αυτή την υπόθεση;», διερωτήθηκε. Επίσης, έκανε γνωστό ότι «τον Ιούνιο του 2010 κατέθεσε καταγγελία ο Λιβανός για τον Καρούζο ότι οι αξίες των ακινήτων που είχαν μεταβιβαστεί δεν ήταν οι πραγματικές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το εύρος της έρευνας που διενήργησε τα ΣΔΟΕ βάσεις των καταγγελιών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron