Media
BBC: Στα χέρια της Moody's η τύχη του ισπανικού Μνημονίου

BBC: Στα χέρια της Moody's η τύχη του ισπανικού Μνημονίου

  • 03 Οκτωβρίου 2012, 16:14

«Βαδίζουμε σε γνώριμο έδαφος. Μία χώρα της ευρωζώνης βρίσκεται στο κατώφλι της οικονομικής διάσωσης και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Οι διεθνείς αγορές αναστατώνονται λόγω της αβεβαιότητας με την Ισπανία». Αυτό διαπιστώνει ο βρετανός αναλυτής και αρχισυντάκτης του BBC για ευρωπαϊκά θέματα Γκάβιν Χιούιτ. Και εκτιμά ότι θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει το αναπόφευκτο μνημόνιο για την Ισπανία θα είναι μία επικείμενη αρνητική έκθεση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.  

«Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην τέταρτη πλήρους πακέτου διάσωση της ευρωζώνης εάν χρειαστεί. Ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Oλι Ρεν δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι για δράση. Η ίδια η Ισπανία παραμένει όμως αναποφάσιστη, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Μαριάνο Ραχόι, είναι έτοιμος να ζητήσει βοήθεια εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό για πολύ καιρό. Το πρόβλημα όμως είναι οι όροι: Η Μαδρίτη δεν προτίθεται να δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)», λέει ο Χιούιτ.

Η άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βρετανού δημοσιογράφου, «είναι ότι η Ισπανία έχει ήδη κάνει αρκετά». Οι πολιτικοί αρχηγοί της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ισπανία, καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα καθησυχάσει τις αγορές. Ωστόσο, η Bundestag, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει κι άλλο πακέτο διάσωσης. Τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι θα υποστηρίξει χώρες όπως η Ισπανία αγοράζοντας το χρέος τους, αλλά μόνο εφόσον ζητήσουν πακέτο διάσωσης και υπό όρους.

«Ενας παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί ως ο πλέον καθοριστικός: ο οίκος αξιολόγησης Moddy's, ο οποίος μπορεί πολύ σύντομα να υποβαθμίσει την Ισπανία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκτόξευση του κόστους δανεισμού στα ύψη αποτελώντας ταυτόχρονα το έναυσμα για χορήγηση πακέτου διάσωσης. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, η κρίση δε θα περάσει» τονίζει ο Χιούιτ.

Και καταλήγει: «Από τους δρόμους της Αθήνας έως τη Μαδρίτη, το Παρίσι, τη Λισσαβόνα και τη Ρώμη, μπορείς να νιώσεις την απογοήτευση που γιγαντώνεται. Το μέλλον της ευρωζώνης μπορεί τελικά να μην καθοριστεί από τις Διασκέψεις Κορυφής αλλά από τους λαούς, οι οποίοι στο τέλος μπορεί να απορρίψουν τη λιτότητα που τους έχει επιβληθεί στο όνομα της επιβίωσης του ενιαίου νομίσματος».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron