Αναμόρφωση επενδυτικού πλαισίου
Το Σχέδιο Νόμου για τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως ανακοίνωσε, τα έξι βασικά σημεία που προβλέπονται είναι:
Πρώτον, η ίδρυση μίας Κεντρικής Αρχής για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Αφορά στρατηγικές επενδύσεις, δηλαδή μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων, όσες έχουν προϋπολογισμό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες επενδύσεις. Αυτή η κεντρική αρχή, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων θα φροντίζει για τον συντονισμό και την επίσπευση της έκδοσης των σχετικών αδειών. Έτσι θα συγκεντρωθούν σε ένα χώρο όλους όσοι είναι αρμόδιοι για την έκδοση των αδειών, δηλαδή κάτω από την ομπρέλα μίας αρχής.
Δεύτερον, επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή. Αυτό αφορά τις επενδύσεις όπου δεν σχετίζονται με κρίσιμους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους. Επομένως, καταρχάς οι αιτήσεις και τα στοιχεία φακέλου θα θεωρούνται πως ισχύουν κατά τεκμήριο και θα εγκρίνονται με ευθύνη του επενδυτή. Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε πάντως πως με αυτόν τον τρόπο δεν καταργούνται οι δικλείδες ασφαλείας και οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους. Αντίθετα, σε περίπτωση παράβασης, θα υπάρχει άμεση ανάκληση της άδειας, όπως και σήμερα.
Τρίτον, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στις επενδύσεις. Σήμερα, κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, καταβάλλεται μονάχα το 50% της επιχορήγησης. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλεται στον ίδιο χρόνο, ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα.
Τέταρτον, δύο εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων, μετά την αξιολόγηση που θα εξακολουθεί να γίνεται όπως και σήμερα. Η μία επιλογή των επενδυτών θα είναι ο έλεγχος να γίνεται από το νέο Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου. Η άλλη επιλογή είναι ο έλεγχος να γίνεται και από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς, όπως θα είναι οι συνεργαζόμενες τράπεζες, που θα εποπτεύονται σχετικά από το κράτος.
Πέμπτον, σχετικά με τα υδατοδρόμια, που είναι η αναγκαία υποδομή για τη δημιουργία γραμμών υδροπλάνων, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, με το νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και αποσαφηνίζονται οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή τους. Επιπλέον, ορίζεται εντός του Υπουργείου Ανάπτυξης, μία και μόνη υπηρεσία ως αρμόδια για τον συντονισμό όλων των σχετικών με την αδειοδότηση αρχών και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάθε αίτησης.
Έκτον, εισάγεται ένα νέο εργαλείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου. Σκοπός, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο συνολικός σχεδιασμός, η υπέρβαση διαφόρων εμποδίων και η ωρίμανση των σχετικών επενδύσεων.
Αλλαγές στον Επενδυτικό Νόμο
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αφορούν στους επενδυτικούς νόμους, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης:
- Δίνεται μέσα από τα άρθρα 19 έως 26 η δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.
- Απελευθερώνεται η επιλογή του μίγματος ευεργετημάτων του αναπτυξιακού νόμου (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.ά.) για επενδύσεις κάτω από 50 εκατομμύρια, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία της χρηματοδότησης για Μικρούς και Μεσαίους επενδυτές.
- Επιτρέπεται η εμπροσθοβαρής χρήση των φοροαπαλλαγών ώστε να δημιουργείται άμεσος αντίκτυπος στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
- Παρέχεται στους φορείς επένδυσης τη δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους.
- Καταργείται (και αναδρομικά) η ανάγκη ειδικού αιτήματος αλλαγής προμηθευτή ή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά πάρκα εφόσον η ονομαστική ισχύς δεν μεταβάλλεται πάνω από 10%, ώστε να αποφορτιστεί από τις αιτήσεις αυτές η Ομάδα Μικρών Έργων και να επικεντρωθεί στα 1624 νέα επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούν.
- Παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησης του επενδυτή, διενέργειας ενδιάμεσων και τελικών ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση περαίωση σωρευμένων ελέγχων και η εκταμίευση εκκρεμών δόσεων.
- Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, λόγω οικονομικής κρίσης, της ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί από το 2007 και μετά.
- Επανέρχεται το όριο κύρωσης από τη Βουλή από τα 150 εκατομμύρια στα 50 εκατομμύρια, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια της διαδικασίας.
Το νομοσχέδιο τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
17 Νοεμβρίου 2012, 09:07
Παγκόσμια διάκριση για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ
17 Νοεμβρίου 2012, 09:00
Εγκαινιάστηκε το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο
17 Νοεμβρίου 2012, 08:40
Μια βόλτα στα σύννεφα
17 Νοεμβρίου 2012, 08:37
Lapis lazuli ‐ η πέτρα που λείπει
17 Νοεμβρίου 2012, 08:04
Πώς φορολογούνται οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού
15 Νοεμβρίου 2012, 20:15
Επίθεση με ρουκέτα στο Τελ Αβίβ
15 Νοεμβρίου 2012, 20:10
Στην "φάκα" ειδικός φρουρός που λήστευε αλλοδαπούς
15 Νοεμβρίου 2012, 19:53
Η Barclays υπολογίζει στα 40 δισ. ευρώ το κόστος της επιμήκυνσης
15 Νοεμβρίου 2012, 19:39
Στο νοσοκομείο η Αθηνά Ωνάση
15 Νοεμβρίου 2012, 19:24
Κλειστό το κέντρο λόγω πορείας μοτοσικλετιστών