Πολιτική
Σχέδιο για την νησιωτική πολιτική θα παρουσιάσει ο Μουσουρούλης

Σχέδιο για την νησιωτική πολιτική θα παρουσιάσει ο Μουσουρούλης

  • 03 Οκτωβρίου 2012, 07:33

Το σχέδιό του για την νησιωτική πολιτική θα συζητήσει σήμερα, σε συναντήσεις που θα έχει με βουλευτές από τα νησιά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 13:00 και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 151 της Βουλής.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι, με βάση όσα προβλέπονται σχετικά στην εθνική αλλά και στην κοινοτική νομοθεσία, προωθείται μία ευρωπαϊκή και εθνική νησιωτική πολιτική, με στόχο «το ποιοτικό, το πράσινο και το νησί των ίσων ευκαιριών», σε μια προσπάθεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών να μην λειτουργούν ως μειονεκτήματα αλλά να αξιοποιηθούν ως πλεονεκτήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μουσουρούλης, το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είχε πει πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Σπιλάνη, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- νομοθετικές ρυθμίσεις, τους άξονες της στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά και τους άξονες προτεραιότητας στους οποίους θα επικεντρώσει τη δράση του το υπουργείο κατά το επόμενο διάστημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στις παραμέτρους της νησιωτικής πολιτικής θα είναι η παραδοχή πως η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται στα νησιά δεν θα πρέπει να αναζητείται κύρια από το χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά με βάση άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα, η ιδιαιτερότητα, η μονοπωλιακή θέση σε συγκεκριμένη αγορά κ.λπ.

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επισημαίνεται ότι «για μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη νησιωτική πολιτική χρειάζεται αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με σκοπό τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους νησιώτες, την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, τη στήριξη της κοινωνικής ζωής, τη μέριμνα για το περιβάλλον, την προστασία από έκτακτες ανάγκες κ.λπ.».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron