Πολιτισμός
Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

  • 02 Οκτωβρίου 2012, 17:45

Για το έργο και τη ζωλη του μίλησε ο Τίτος Πατρίκιος -

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου έγινε στη Λευκωσία ημερίδα για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του. Την ημερίδα οργάνωσε το Μουσείο «Πλουμιστό Ψωμί», ένα σωματείο που ασχολείται με τη λαϊκή τέχνηκαι ειδικά με όσες παραδόσεις έχουν σχέση με το ψωμί.

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος που αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία και φιλία του με τον Νικηφόρο Βρεττάκο, την ηθική του, το αγωνιστικό του φρόνημα αλλά και τις πρωτοβουλίες του ποιητή στον πολιτιστικό τομέα, κυρίως με τα περιοδικά Ελεύθερα Γράμματα και Επιθεώρηση Τέχνης.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος μίλησε για την σχέση της προσωπικής ηθικής με την ποιητική αισθητική του Βρεττάκου, όπως αντικατοπτρίζεται μέσα στα δικά του κείμενα.

Τέλος, η Κατερίνα Βοσκαρίδου μίλησε για την πολλαπλή σημασία της έννοιας του ψωμιού στην ποίηση του Βρεττάκου. Παράλληλα στην ίδια αίθουσα υπάρχει έκθεση πλουμιστών ψωμιών της Κύπρου όπου εκτίθενται αντίγραφα παραδοσιακού κυπριακού πλουμιστού και διακοσμημένου ψωμιού, κατασκευασμένα από την ερευνήτρια/συγγραφέα Δωρίτα Βοσκαρίδου για το μουσείο (έως 12/10/12)

Οι εκδηλώσεις γίνονται στην αίθουσα ΕΙΡΗΝΗ, στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και υπό την αιγίδα της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron