Ανάλυση
Απόβαση ελληνικών εισηγμένων στο Μεγάλο Μήλο

Απόβαση ελληνικών εισηγμένων στο Μεγάλο Μήλο

  • 02 Οκτωβρίου 2012, 15:54

Μεγάλες επιχειρήσεις του ΧΑ στο επίκεντρο συνεδρίου στη Νέα Υόρκη -

Οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία αλλά και η παρουσίαση ενός μεγάλου αριθμού μικρών υγιών επιχειρήσεων ταυτόχρονα με τις 15 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρεθούν στο επίκεντρο του εφετινού roadshow που διοργανώνει το ΧΑ στη Νέα Υόρκη σε μία προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Ως στιγμής, 43 funds, τα περισσότερα εκ των οποίων συμμετέχουν για πρώτη φορά «έκλεισαν» 234 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις ελληνικές εταιρείες.

Θα παρουσιαστεί μάλιστα, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα συμμετάσχουν οι: Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού, Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, και Άρης Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece.

Ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης επισημαίνει ότι οι προσδοκίες αφορούν στην εκδήλωση εμπράκτως το ενδιαφέρον που έχει ήδη διαφανεί τον τελευταίο χρόνο εκ μέρους ξένων επενδυτών από τις όλο και συχνότερες επισκέψεις τους στην Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά θα δώσει έμφαση μεταξύ άλλων και στην εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στη σχέση κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 62,4% ενώ στην Ελλάδα μόλις σε 11,8%. Είναι δηλαδή πέντε φορές χαμηλότερη.

Την ίδια στιγμή, με  βάση τα στοιχεία του Αποθετηρίου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, οι ξένοι επενδυτές διατηρούσαν συμμετοχή άνω του 50,3% ενώ συμμετείχαν κατά 29,7% στην αξία των συναλλαγών.  Παράλληλα, παρά τη μειωμένη αξία των συναλλαγών λόγω των χαμηλών τιμών, ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η αγορά δείχνει να διαθέτει πλέον μεγαλύτερο «βάθος».

Το συνέδριο που θα διεξαχθεί το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο θα παρουσιαστούν και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε τα διεθνή κεφάλαια να έχουν μία καλύτερη εικόνα των εξελίξεων. «Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε το έργο που έχει συντελεστεί στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα μας και να δείξουμε στους ξένους επενδυτές τις ευκαιρίες που διανοίγονται με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις δυνατότητες επενδύσεων σε τομείς αιχμής όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, το real estate, η ενέργεια κ.ά.» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης.

Στο πλαίσιο του forum για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα παρουσιαστούν και περίπου 80 μικρές εταιρείες με δραστηριότητα στην παραγωγή προϊόντων μεσογειακής διατροφής, σε μια πρωτοβουλία διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και εν συνεχεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της δημιουργίας venture capitals (εταιρείες Επιχειρηματικών Κεφαλαίων).

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδυτών η ΕΧΑΕ θα παρουσιάσει και  δύο νέους δείκτες αναφοράς: τον δείκτη των διεθνοποιημένων εταιρειών ο οποίος θα βασίζεται στις 37 εισηγμένες οι οποίες πραγματοποιούν πάνω από το 60% των πωλήσεών τους στο εξωτερικό και επιπλέον 17 εταιρειών των οποίων ο κύκλος εργασιών από διεθνείς δραστηριότητες κυμαίνεται μεταξύ 30-60%, καθώς επίσης και τον  δείκτη Fundamentals ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης με τα πιο ποιοτικά θεμελιώδη μεγέθη.


H κατάταξη χρηματιστηριακών εταιρειών τον Σεπτέμβριο


H Eurobank Χρηματιστηριακή βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών, ως προς τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν τον Σεπτέμβριο 2012, με μερίδιο αγοράς 15,62%. Ακολούθησαν η Εθνική με 12,44%, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με 8,64%, η Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ με 6,66%, η Euroxx με 6,62%, η ΑΛΦΑ Finance με 4,95%, η HSBC με 4,10%, η ΒΕΤΑ με 2,88%, η Sloidus με 2,49% και η UBS με 2,02%.

H Eurobank Χρηματιστηριακή βρέθηκε επίσης στην πρώτη θέση της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών, ως προς τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2012, με μερίδιο αγοράς 15,62%, και ακολούθησαν η Εθνική με 12,44%, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με μερίδιο 8,64%, η Πειραιώς με 6,66%, η Euroxx με 6,62%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron