Διεθνή
Παράνομες γερμανικές εξαγωγές για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παράνομες γερμανικές εξαγωγές για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

  • 02 Οκτωβρίου 2012, 14:50

Η Γερμανία παραμένει κόμβος πωλήσεων απαγορευμένων προϊόντων προς το Ιράν, τα οποία χρησιμοποιούνται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποκαλύπτει το Der Spiegel. Πρόσφατες συλλήψεις σε γερμανικό έδαφος αποδεικνύουν ότι οι λαθραίες εξαγωγές υπονομεύουν την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει το εμπάργκο του Ιράν για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι γερμανοϊρανικές εμπορικές σχέσεις έχουν μακριά ιστορία. Επί χρόνια, γερμανικές εταιρείες όπως η Siemens έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των ιρανικών πυρηνικών αντιδραστήρων. Όμως σήμερα, μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη, γερμανικές εταιρείες βρίσκουν παραθυράκια για να συνεργαστούν με το καθεστώς του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εξουδετερώνοντας το κύριο επιχείρημα της γερμανίδας καγκελάριου ότι οι κυρώσεις αποτελούν αποτελεσματικό αντίβαρο στις ιαχές των πολεμόχαρων, όπως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Τον Αύγουστο, αστυνομικοί συνέλαβαν σε μια μεγαλοαστική γειτονιά του Αμβούργου έναν ηλικιωμένο άντρα ονόματι Γκολαμάλι Κ. και τον γιο του, Κιανζάντ. Υπάρχουν υποψίες ότι οι δυο αυτοί γερμανοϊρανοί βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κυκλώματος που προμηθεύει την Τεχεράνη με βαλβίδες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Οι γερμανικές Αρχές πιστεύουν ότι η συμφωνία χρονολογείται από το 2007 όταν ο ιρανός Χοσεΐν Τ. ήρθε σε επαφή με τον γερμανό μηχανικό Ρούντολφ Μ., ιδιοκτήτη εταιρείας βαλβίδων στη Βαϊμάρη. Ο Ιρανός διευθύνει διάφορες εταιρείες που εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το 2007 έλαβε μια μεγάλη παραγγελία από την ιρανική MITEC, γνωστό παίκτη στο παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.

Η MITEC έχει την ευθύνη της κατασκευής ενός αντιδραστήρα κοντά στο Αράκ του Ιράν. Τον Ιούνιο του 2010, ο ΟΗΕ πρόσθεσε την MITEC στην μαύρη λίστα των εταιρειών που βοηθούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ένα μήνα αργότερα, ακολούθησε η ΕΕ. Εκτοτε όποιος κάνει δουλειές με την MITEC μπορεί να διωχθεί ποινικά.

Ο Ρούντολφ Μ. και ο Χοσεΐνι Τ. συναντήθηκαν τον Ιούνιο του 2009, παρουσία του Κιανζάντ Κ. ο οποίος, μαζί με τον πατέρα του, ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της συμφωνίας στη Γερμανία. Ο Γκολαμάλι Κ. έχει μια εταιρεία που εξάγει βαλβίδες.

Το πρώτο φορτίο βαλβίδων αναχώρησε από Γερμανία τον Οκτώβριο του 2010 και μέσω Τουρκίας, κατέληξε στο Ιράν.

Ο Ντίτερ Μπολτς, δικηγόρος του Ρούντολφ Μ., υποστηρίζει ότι ο πελάτης του έστειλε τις βαλβίδες στο Αζερμπαϊτζάν και δεν είχε καμία επαφή με τη MITEC. Ένα δεύτερο φορτίο βαλβίδων αγοράστηκε από επιχειρηματία της Χάλε, στην πρώην ανατολική Γερμανία, ο οποίος διατηρεί στενές επαφές με τον Γκολαμάλι Κ. και τον γιο του.

Όσο οι γερμανικές Αρχές μπορούν να εξαρθρώνουν κυκλώματα όπως τα παραπάνω, η Μέρκελ μπορεί να υποστηρίζει ότι η Γερμανία πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελέγχους. Αλλά τι συμβαίνει με τις εξαγωγές που δεν γίνονται αντιληπτές καθώς και με εκείνες που εντοπίζουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί; Αυτές φέρνουν το Βερολίνο σε δύσκολη θέση.

Κάθε λίγους μήνες, Ισραηλινοί επισκέπτονται το Βερολίνο και παρουσιάζουν έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι γερμανικές εταιρείες υποστηρίζουν το Ιράν. Η πίεση αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισκέφθηκαν το Αράκ τον Αύγουστο και παρατήρησαν ότι έχει κατασκευαστεί ένα νέο σύστημα για την ψύξη και την ρύθμιση της πίεσης στον αντιδραστήρα -προφανώς με γερμανικές βαλβίδες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron