Οικονομία
Νέα σενάρια για δόση - επιμήκυνση

Νέα σενάρια για δόση - επιμήκυνση

  • 02 Οκτωβρίου 2012, 14:06

Η απόκλιση στις εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης εντός του επομένου έτους -κάτι που επηρεάζει συνολικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις ημερομηνίες επίλυσης του ελληνικού ζητήματος- αποτελεί σημαντικό "σκόπελο" στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης και των ελεγκτών της Τρόικα.

Η πλευρά του ΔΝΤ εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου της Πολ Τόμσεν, την εκτίμηση ότι η ύφεση θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ το 2013 λόγω των νέων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τοποθετεί την ύφεση στο 3,8% του ΑΕΠ -εκτίμηση η οποία εγγράφηκε και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Το χάσμα είναι ακόμη μεγάλο και διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά στην χθεσινή συνάντηση. Το ζήτημα είναι καίριας σημασίας γιατί πάνω στην εκτίμηση για την ύφεση χτίζεται το σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν το ΔΝΤ δεν πειστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο δεν μπορεί βάσει καταστατικού να αποφασίσει την εκταμίευση δόσης, όπως συνέβη και το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για το χρέος οδήγησαν στη συμφωνία για το «κούρεμα».

Χρέος 180%

Το ελληνικό χρέος υπολογίζεται και από το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού σε 346,2 δισ. ευρώ ή 179,3% του ΑΕΠ το 2013.

Με βάση τα νέα δεδομένα, τη διαφωνία δηλαδή για το λεγόμενο «μακροοικονομικό σενάριο», πέρα από τη διαφωνία για τα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ (με την τρόικα να ζητεί 9,5 δισ. ευρώ περικοπές από συντάξεις-μισθούς- επιδόματα), τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, το ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου για τα κρίσιμα θέματα της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει στην παρακάτω χρονική αλληλουχία:

- Δευτέρα 8 Οκτωβρίου. Eurogroup το Λουξεμβούργο. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συμφωνήσει εγκαίρως τα μέτρα με την τρόικα, ωστόσο η καθυστέρηση από την πλευρά των δανειστών αποδίδεται από ορισμένους αναλυτές σε άλλες ευρωπαϊκές σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα στις έντονες φήμες ότι η Ισπανία πιέζεται από τις Βρυξέλλες να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μέσα το Σαββατοκύριακο ώστε το θέμα να συζητηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.

- 18 και 19 Οκτωβρίου. Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα επί του πακέτου των μέτρων καθυστερεί τη σύνταξη της έκθεσης για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) κάτι που δεν βοηθάει σε πολιτικό επίπεδο την Ελλάδα να ζητήσει την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου καθώς Βερολίνο και Παρίσι έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι περιμένουν πρώτα την έκθεση της τρόικας πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση.

- Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012. Αμερικανικές εκλογές. Η καθυστέρηση της σύνταξης της έκθεσης της τρόικας για το πρόγραμμα και το χρέος της Ελλάδας συνδέεται από ορισμένους αναλυτές με τη δεδομένη επιθυμία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης Ομπάμα να μην υπάρξει διεθνής οικονομική αναταραχή πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι μια έκθεση που θα ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο θα έθετε ζήτημα προς άμεση αντιμετώπιση από τη διεθνή οικονομική κοινότητα και τους βασικούς θεσμικούς της παίκτες.

- Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές, το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. Αν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας, θεωρητικώς το σώμα μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

- Νοέμβριος. Φημολογούμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα. Αν το ζήτημα της Ελλάδας απαιτεί αποφάσεις σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό των υπουργών Οικονομικών, όπως συνέβη πέρυσι το φθινόπωρο με τις αποφάσεις για το «κούρεμα» (26 Οκτωβρίου 2011), και εφόσον δεν ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου εφέτος, τότε φήμες θέλουν την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων μέσα στον Νοέμβριο.

 

Διαβάστε επίσης: Το χρονοδιάγραμμα των κρίσιμων βημάτων της συγκυβέρνησης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron