Διεθνή
Νίκη δηλώνουν και τα δύο βασικά κόμματα της Γεωργίας!

Νίκη δηλώνουν και τα δύο βασικά κόμματα της Γεωργίας!

  • 02 Οκτωβρίου 2012, 12:14

Τόσο το κυβερνών κόμμα του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι όσο και το αντιπολιτευόμενο του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι δηλώνουν ότι κέρδισαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, πυροδοτώντας ανησυχίες για αβεβαιότητα στη χώρα.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δίνουν οριακή νίκη στο «Όνειρο για τη Γεωργία» του Ιβανισβίλι. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γεωργίας, οι 77 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου κατανέμονται βάσει κομματικών καταλόγων και οι άλλες 73 βάσει αποτελεσμάτων στις περιφέρειες.

Στις έδρες που κατανέμονται βάσει του πρώτου συστήματος και με το 21% των ψήφων καταμετρημένες, το «Όνειρο για τη Γεωργία» αποσπά 54,3% και το «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα» του Σαακασβίλι 40,6%, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Από τις υπόλοιπες 73 έδρες, το «Όνειρο για τη Γεωργία» έχει εξασφαλίσει τις 27 και το κόμμα του Σαακασβίλι 25 μέχρι στιγμής. Το «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα» έχει δηλώσει ότι περιμένει ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 53 από αυτές τις έδρες, αν και οι ελπίδες αυτές φαίνονται να εξανεμίζονται.

Ο δισεκατομμυριούχος Ιβανισβίλι, ανακοίνωσε τη νίκη του αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρώτων δημοσκοπήσεων.

«Κερδίσαμε! Ο γεωργιανός λαός κέρδισε», δήλωσε ο Ιβανισβίλι σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από το κανάλι της αντιπολίτευσης, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματός του πανηγύριζαν στην πρωτεύουσα.

«Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Γεωργίας», δήλωσε ο Ιβανισβίλι μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του που πανηγύριζαν στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι.

Από την πλευρά του, ο Σαακασβίλι αναγνώρισε ότι ο αντίπαλός του κέρδισε την πλειοψηφία στις έδρες που αντιστοιχούν στο αναλογικό σύστημα, αλλά στις μονοεδρικές ανακοίνωσε ότι είναι το δικό του κόμμα που έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Και οι δύο πλευρές μπορεί να αμφισβητήσουν το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί.

Ο Σαακασβίλι είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει τις εκλογές ως επιλογή ανάμεσα στη δική του φιλοδυτική κυβέρνηση και μία κυβέρνηση υπό την κηδεμονία της Μόσχας υπό το φιλορώσο αντίπαλό του Ιβανισβίλι που δημιούργησε την τεράστια περιουσία του τη δεκαετία του ’90 στη Ρωσία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron