Πολιτική
Άφαντη η "λίστα Φαλτσιάνι"

Άφαντη η "λίστα Φαλτσιάνι"

  • 02 Οκτωβρίου 2012, 08:30

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την τύχη της «λίστας Φαλτσιάνι», η οποία έφτασε στα χέρια τού τότε (2010) υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά από σχετικό αίτημά του, κατά δήλωσή του, προς την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ. Η περίφημη «λίστα» (σε ψηφιακή μορφή CD) περιέχει ονόματα 1.991 Ελλήνων καταθετών οι οποίοι εξήγαγαν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ελβετία και έφτασε στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου δια της διπλωματικής οδού.

Από τα ονόματα αυτά, ο ίδιος επέλεξε ορισμένα τα οποία εμφανίζονταν να εξήγαγαν ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά και τα έστειλε, στα τέλη του 2010, στο ΣΔΟΕ και τον τότε επικεφαλής του Γιάννη Καπελέρη, ενώ την πλήρη λίστα, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, την έδωσε στον διάδοχο τού κ. Καπελέρη, Γιάννη Διώτη, τον Ιούνιο του 2011.

«Τη λίστα τη ζήτησα και την πήρα. Δεν μου την έστειλε κάποιος. Η λίστα κυκλοφορούσε εδώ και αρκετά χρόνια. Ήμουν ο πρώτος που τη ζήτησε και διάλεξαε τα μεγαλύτερα ονόματα και τα έστειλα στο ΣΔΟΕ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για μη έγκαιρη και αξιόπιστη διαχείριση της λίστας, επικαλέστηκε τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της λίστας από το ΣΔΟΕ. «Ξέρετε να έχουν απολυθεί πολλοί επίορκοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, υπονοώντας φαινόμενα εκβιασμών και διαφθοράς, ενώ για τα περαιτέρω, περί καθυστερήσεων κ.λπ., παρέπεμψε στους διαδόχους του, κάτι που εξελήφθη ως αιχμή για τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο: «Να ρωτηθούν αυτοί που ήρθαν στη συνέχεια», είπε επί λέξει ο κ. Παπακωνσταντίνου από τηλεοράσεως.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι έδωσε μέρος της λίστας στον κ. Καπελέρη, ο οποίος αντικαταστάθηκε στις 6 Μαΐου 2011 από τον κ. Διώτη, εμφανίζεται έναν μήνα αργότερα (6 Ιουνίου 2011) να απαντά εγγράφως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που του απηύθυναν σχετική ερώτηση για την φοροδιαφυγή από καταθέσεις στο εξωτερικό, ότι: «Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία».

Απάντηση η οποία έρχεται σε αντίφαση με τις τωρινές δηλώσεις του, ότι «έδωσε τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις» στο ΣΔΟΕ από το τέλος του 2010 και, κατόπιν, το 2011, την πλήρη «λίστα».

«Ουδέποτε έλαβα λίστα», λέει ο διοικητής της ΕΥΠ

«Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα της επίμαχης λίστας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο κ. Παπακωνσταντίνου να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη

Για «κουκούλωμα της υπόθεσης κατηγόρησε, εν τω μεταξύ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας, όχι μόνο παράνομης, αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες», παρατήρησε ο κ. Ζώης και κατέληξε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον πρώην υπουργό:

«Οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ως κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο υπουργό».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron