Τεχνολογία
Τριπλάσιες του παγκόσμιου πληθυσμού οι διασυνδεμένες συσκευές μέχρι το 2020

Τριπλάσιες του παγκόσμιου πληθυσμού οι διασυνδεμένες συσκευές μέχρι το 2020

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 21:30

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση «State of Broadband» της διεθνούς κοινοπραξίας International Telecommunications Union, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας οι συσκευές που θα έχουν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ θα είναι τρεις και πλέον φορές περισσότερες από τον παγκόσμιο πληθυσμό - φτάνοντας τις 25 δισεκατομμύρια συσκευές, ενώ οι κάτοικοι του πλανήτη δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 7,5 δισεκατομμύρια. Κάτι που θα έχει σαν συνέπεια τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να γίνουν η βασική «γέφυρα» με τον παγκόσμιο ιστό, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των ενσύρματων δικτύων.

Από τις διασυνδεδεμένες συσκευές, όπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο ποσοστό θα αντιστοιχεί στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία ήδη είναι τόσο διαδεδομένα που, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ασύρματες συνδέσεις είναι σήμερα διπλάσιες από τις ενσύρματες. Μάλιστα, η κοινοπραξία θεωρεί ότι η χρήση των smartphone θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, κυρίως αυξάνοντας τη διείσδυσή της στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Σε μερικά χρόνια, το «ψηφιακό χάσμα» δεν θα έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας άνθρωπος έχει πρόσβαση στο ίντερνετ από το κινητό ή όχι», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. «Περισσότερο, θα αφορά την ταχύτητα και την ποιότητα της σύνδεσής του, όπως και τις δυνατότητες της συσκευής του - εν ολίγοις, το τι θα μπορεί να κάνει με το smartphone που διαθέτει».

Ανάμεσα στις βασικές λειτουργίες που θα επιτελούν τα περισσότερα τηλέφωνα, η International Telecommunications Union αναφέρει το «σερφάρισμα», τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, την πρόσβαση σε εφαρμογές cloud storage, καθώς και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στον χρήστη προσωποποιημένες πληροφορίες βάσει της γεωγραφικής του θέσης. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τα περισσότερα τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο θα παίζουν τον ρόλο φορητών υπολογιστών.

Η ασύρματη πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό, όμως, σύντομα θα πάψει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των κινητών. Η International Telecommunications Union προβλέπει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα το «ίντερνετ των πραγμάτων», καθώς πολλά καθημερινά αντικείμενα θα συνδέονται στο διαδίκτυο και θα μπορούν να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα.

Έτσι, για παράδειγμα, θα εμφανιστούν τα πρώτα αυτοκίνητα που θα «συνεννοούνται» μεταξύ τους, για να αποτρέπουν τα ατυχήματα, ή φορητές ιατρικές συσκευές που θα παρακολουθούν συνεχώς τον ασθενή που τις χρησιμοποιεί, ενημερώνοντας αυτόματα τον γιατρό όποτε ανακύψει κάποιο πρόβλημα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron