Τεχνολογία
Asha 311 της Nokia: Δεν είναι smartphone, αλλά είναι έξυπνο

Asha 311 της Nokia: Δεν είναι smartphone, αλλά είναι έξυπνο

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 22:09

Ένα τηλέφωνο που, αν και δεν είναι smartphone, προσφέρει τις περισσότερες λειτουργίες των «έξυπνων» συσκευών, και μάλιστα σε τιμή που ξεκινά από τα 140 ευρώ, είναι η πρόταση της Nokia με το Asha 311, το οποίο εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται στα ράφια και των ελληνικών καταστημάτων.

Με όμορφο ντιζάιν, το Asha 311 παρέχει πρόσβαση στο Ιντερνετ είτε μέσω WiFi είτε μέσω 3G, για σερφάρισμα και χρήση των κοινωνικών δικτύων, ενώ υποστηρίζεται από μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, τις οποίες μπορεί κανείς να «κατεβάσει» στη συσκευή.

Το νέο κινητό της φινλανδικής εταιρείας διαθέτει μία οθόνη αφής 3 ιντσών που χρησιμοποιεί επίσης Gorilla Glass για να αντέχει στις γρατζουνιές. Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως ότι, όπως διαπιστώσαμε, ανταποκρίνεται εξαιρετικά στο άγγιγμα των δαχτύλων. Εξίσου άμεσα αποκρίνεται το κινητό στην εκτέλεση εφαρμογών και στα παιχνίδια, αφού είναι εξοπλισμένο με έναν αρκετά ισχυρό για την οικονομική κατηγορία του επεξεργαστή, χρονισμένο στο 1 GHz.

Το Asha 311 διαθέτει επίσης εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 256 MB, ο οποίος πάντως μπορεί να επεκταθεί χρησιμοποιώντας μία κάρτα microSD. Στο πίσω μέρος του βρίσκεται μία κάμερα 3,2 Megapixel, η οποία αποτυπώνει αρκετά καλές εικόνες, χωρίς βέβαια να διακρίνεται για τις φωτογραφικές της επιδόσεις.

Αντίθετα, το εξάρτημα που κάνει το Asha να ξεχωρίζει είναι η μπαταρία του, η οποία υπόσχεται 7,5 ώρες ομιλίας, ενώ μία φόρτισή της αρκεί για την αναπαραγωγή έως και 40 ωρών μουσικής.

Το κινητό χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Series 40, σε μία έκδοση Nokia ειδικά για τις συσκευές της σειράς Asha. Χάρη στην εν λόγω έκδοση, το γραφικό περιβάλλον είναι αρκετά απλό και εύχρηστο, με το καλύτερο χαρακτηριστικό του να είναι η μπάρα ειδοποιήσεων που διαθέτει. Αξιοποιώντας την μπάρα, μπορεί κανείς να πάρει τηλέφωνο ενώ παράλληλα «σερφάρει» στο Ιντερνετ, ή μπορεί να δει τα μηνύματά του χωρίς να κλείσει την εφαρμογή που χρησιμοποιεί.

Παρ' όλο που οι συμβατές εφαρμογές δεν συγκρίνονται σε ποικιλία με αυτές των άλλων λειτουργικών συστημάτων, ο κάτοχος του Asha έχει στη διάθεσή του 10.000 application.

Παράλληλα, η συσκευή έρχεται με προεγκατεστημένο το πρόγραμμα περιήγησης Nokia Browser 2.0, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» και, όπως έδειξε η δοκιμή μας, επιτρέπει το γρήγορο κατέβασμα των ιστοσελίδων – αν και η οθόνη των 3 ιντσών κάνει κάπως άβολο το «σερφάρισμα». Η ίδια τεχνολογία μειώνει επίσης έως και 90% τον όγκο των δεδομένων που καταναλώνονται.

Βέβαια, η ελκυστική τιμή του Asha συνεπάγεται και κάποιες παραχωρήσεις, με πιο σημαντική ότι το κινητό δεν προσφέρει τις δυνατότητες multitasking που έχει ένα κανονικό smartphone.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron