Πολιτική
Υποχρεωτική η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Yπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Yπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 18:35

Νέος εσωτερικός κανονισμός, με τον οποίο καθίσταται υποχρεωτική η αποκλειστική ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων εντός του Yπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθιερώνεται με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης.

Βάσει της εγκυκλίου τα έγγραφα θα πρέπει επίσης να φέρουν υποχρεωτικά ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη, επικυρωμένη υπογραφή.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, αξιοποιήθηκε η υφιστάμενη τεχνολογική υποδομή και η εθνική διαδικτυακή πύλη «Ερμής», χωρίς να προκληθεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο εσωτερικός κανονισμός, ο οποίος ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες τις σχετικές με την υπογραφή, διακίνηση και αρχειοθέτηση των εγγράφων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Yπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έτσι ώστε να αποτελέσει οδηγό για όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου που θα εφαρμόσουν ανάλογη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει, στο πλαίσιο της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η διαδικασία σταδιακής επέκτασης της εφαρμογής ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και στα άλλα υπουργεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα οφέλη από την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής στο δημόσιο είναι μεταξύ άλλων ο περιορισμός της σπατάλης χρόνου και πόρων, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Σημειώνεται ότι παράλληλα, προχωρά η διαδικασία έκδοσης και διάθεση ψηφιακών πιστοποιητικών (δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής) στους δικηγόρους σε συνεργασία με το Yπουργείο Δικαιοσύνης και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες με τους μηχανικούς (σε συνεννόηση με το ΤΕΕ, με οικονομολόγους κ.λπ).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron