Κοινωνία
Κατέθεσαν Λιβανός και Ζωγραφάκης

Κατέθεσαν Λιβανός και Ζωγραφάκης

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 18:12

Δεκάδες υπεράκτιες για τα υπερτιμημένα ακίνητα της υπόθεσης Καρούζου -

Στοιχεία για δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στο πάρτυ των αγοραπωλησιών των ακινήτων της υπόθεσης Γιάννη Καρούζου, παρέδωσε στις εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Ευγενία Κυβέλου ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζωγραφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα καταστατικά εταιρειών, τα συμβόλαια των ακινήτων, αλλά και οι σημειώσεις με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (κάποιες είναι και με αρχικά ονομάτων), προκάλεσαν έκπληξη ακόμα και στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Σοκαριστικός είναι και ο αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στις αγοραπωλησίες, αφού υπολογίζονται σε 80 έως 100! Για κάθε ακίνητο που πουλούσαν ή αγόραζαν οι εμπλεκόμενοι ίδρυαν και μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα είτε στην Κύπρο είτε στις Παρθένες Νήσους είτε σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ακίνητα που αγοράζονταν «κλείνονταν» σε υψηλότερες τιμές εκείνων που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες για ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές (δικαστικές και ΣΔΟΕ) αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα για να ανοίξουν τους λογαριασμούς όλων των εταιρτειών ή/και να αναζητήσουν του δικαιούχους τους.

Με πλήρη μυστικότητα κατέθεσαν σήμερα Δευτέρα, νωρίς το πρωί, στις εισαγγελείς, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση επιχειρηματίες Ιωσήφ Λιβανός και Γιώργος Ζωγραφάκης.

Ο Γιάννης Καρούζος, αντίθετα δεν εμφανίστηκε, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» είχε κληθεί ως ύποπτος από το ΣΔΟΕ για να δώσει εξηγήσεις. Μετά τη διαπίστωση, πάντως, ότι εκκρεμεί εις βάρος του και καταδική οκτώ χρόνων, υπόθεση για την οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, οι αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα έχει ήδη διαφύγει στο εξωτερικό.

Αύριο Τρίτη, στις 13.00 το μεσημέρι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ο οποίος προϊσταται των ερευνών τόσο της υπόθεσης Καρούζου, όσο και του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των 36 πολιτικών, που συγκροτούν την περίφημη λίστα, έχει καλέσει τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο για να συντονίσουν από κοινού τις έρευνες για την ανίχνευση της δαιδαλώδους διαδρομής του μαύρου χρήματος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron