Κοινωνία
Νοθευμένα καύσιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Νοθευμένα καύσιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις!

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 18:42

Στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και την προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προσκόμισε στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας, Πρόκειται για συμπληρωματικά - της αρχικής κατάθεσης του, τον Απρίλιο - στοιχεία, και ενώ πληθαίνουν τα δεδομένα που σκιαγραφούν την πληγή για το Δημόσιο τώρα και με λαθρεμπόριο υγραερίου.

Σε συνάντηση που είχε εξάλλου ο κ. Σούρλας με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος έδωσε τις συνισταμένες του προβλήματος:  τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκατ. λίτρα και οι απώλειες για το Δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ / ετησίως.

Δείγματα πετρελαίου κίνησης που πήρε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες βρέθηκε νοθευμένο. Στρατιωτικά καύσιμα εντοπίστηκαν σε δεξαμενές ιδιωτών.

Διαπιστώθηκε ότι ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή.

Οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1.000 βυτία κατ' έτος, με απώλειες που ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ / έτος.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, το υφιστάμενο πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς σε έξαρση βρίσκεται πλέον και το λαθρεμπόριο υγραερίου (εικονική προμήθεια αερίου για βιομηχανική χρήση), αγγίζοντας το 2011 τα 8.874 λίτρα.

Το  κόστος της απώλειας από το φαινόμενο υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Για να παταχθεί το φαινόμενο, όλες οι συναλλαγές πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά, μέσω τραπέζης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Κατά τη συνάντηση, έγινε σαφές ότι για την πάταξη των κυκλωμάτων, απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, τόσο για την τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα, όσο και για το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης όλων των μεταφορικών μέσων με καύσιμα.

Το ΣΔΟΕ κρίνει επίσης σκόπιμο να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια, αλλά και να επιστραφούν στο Σώμα τα δυο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου (κόστους 2 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα επί τέσσερα χρόνια), προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού Εφοδιασμών Πλοίων (SLEPIA).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron