Πολιτική
Καταγγελία του δικηγόρου Γ. Κιντή για τη μη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες

Καταγγελία του δικηγόρου Γ. Κιντή για τη μη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 16:45

Σε μία εποχή όπου γίνεται πολύς λόγος για τη γυναίκα του Καίσαρα, η οποία οφείλει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ψηφίζονται από την ελληνική Βουλή νόμοι που αφορούν στη διαφάνεια των οικονομικών των πολιτικών (και όχι μόνο), αλλά μένουν στα χαρτιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4065/2012, με τον οποίο τροποποιήθηκε ο νόμος 3213/2003, είναι υποχρεωτική η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Βουλής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο των Βουλευτών αλλά και όλων των υπόχρεων προς υποβολή (εργοληπτών δημοσίων έργων, δημοσιογράφων κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά, η σχετική διάταξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Απριλίου 2012 έχει ως εξής: «Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 του παρόντος αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 (A΄ 146), όπως ισχύει, ο οποίος καθορίζει τη μορφή, τον τύπο, τα προς δημοσίευση στοιχεία, τη χρονική διάρκεια της ανάρτησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλουν τα πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων. Κάθε παράβαση της διάταξης αυτής τιμωρείται πέραν της προβλεπόμενης ποινής φυλάκισης από το άρθρο 7 παρ. 2 έξι (6) μηνών τουλάχιστον και με χρηματική ποινή από 5.000 μέχρις 100.000 ευρώ».

Όσον αφορά τις δηλώσεις των πολιτικών δημοσιοποιούνται μεν στην ιστοσελίδα, αλλά διαγράφονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που σχεδόν ουδείς προλαβαίνει να τις δει. Σχετικά με τις δηλώσεις των υπολοίπων ουδείς μπαίνει στον κόπο να τις δημοσιεύσει, γεγονός που αποτελεί παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος Αθηνών Γ. Κιντής έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ουδεμία απάντηση.

Σε επιστολή του (19 Ιουλίου 2012) προς την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών της Βουλής, την οποία έχει κοινοποιήσει και στο Γραφείο του προέδρου της Βουλής, αναφέρει σχετικά:

«Κύριοι,

Επικοινώνησα σήμερα τηλεφωνικώς με τον κ. Τεμπέλη στην υπηρεσία σας προκειμένου να πληροφορηθώ το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο δικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 3213/2003, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 3 του Ν. 4065/2012. Σημειούται ότι βάση της νέας αυτής διάταξης οφείλουν να αναρτώνται στον ιστότοπο της Βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο των Βουλευτών αλλά και όλων των υπόχρεων προς υποβολή (εργοληπτών δημοσίων έργων, δημοσιογράφων, κλπ.).

Ο κ. Τεμπέλης, αφού ανέγνωσε τη σχετική διάταξη, μου είπε ότι υπάρχει κάποιο θέμα, δεδομένου ότι δεν υποβάλλονται στη υπηρεσία σας όλες οι δηλώσεις των προσώπων αυτών και προθυμοποιήθηκε να με συνδέσει με την προϊσταμένη, κ. Τσάνα. Η κ. Τσάνα αρχικά μου είπε ότι "δεν μπορεί να γίνει αυτό" γιατί "υπάρχει ένα λάθος στον νόμο", διότι δεν υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Επιτροπής του του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002 όλες οι δηλώσεις των υπόχρεων προς υποβολή προσώπων. Παρατήρησα τότε ότι δεν μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να κρίνει νόμους του κράτους λανθασμένους, αλλά μόνο να τους εφαρμόζει, και εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε ο Πρόεδρο της Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002 να αναζητήσει υπηρεσιακώς τις υπόλοιπες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Τότε η κ. Τσάνα άρχισε να λέει ότι "θα κάνουμε ό,τι λέει ο νόμος". Όταν όμως επανέλαβα το αρχικό μου ερώτημα περί του χρόνου ανάρτησης, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι "παίρνει πολύ χρόνο ο έλεγχος των δηλώσεων, έχουμε επιστήμονες που τις ελέγχουν". Όταν όμως της ζήτησα το email της, προκειμένου να μπορέσω να θέσω τα ερωτήματά μου εγγράφως, ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, θύμωσε άνευ λόγου και μου έκλεισε το τηλέφωνο "στα μούτρα". Τέτοιες συμπεριφορές αφενός δεν τιμούν την υπηρεσίας σας κι αφετέρου προβληματίζουν, γιατί άπτονται ενός ζητήματος διαφάνειας. Προς τέτοια ζητήματα οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά αυτές τις στιγμές».

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι: α) γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής δεν δημοσιεύουν, ως από τον νόμο οφείλουν, τις δηλώσεις στην σχετική ιστοσελίδα και β) ποιος ο λόγος να νομοθετεί η Βουλή νόμους τους οποίους οι υπηρεσίες της δεν εφαρμόζουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron