Ρεπορτάζ
Καρούζος Gate

Καρούζος Gate

  • 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:25

Εν Ελλάδι, το σωτήριον 2010...

Από τα τέλη του 2010 και ενώ η έρευνα της Βουλής για το Βατοπαίδι βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι θα αποκαλυφθεί ένα δεύτερο σκάνδαλο τύπου Βατοπαιδίου, με σκοτεινές αγοραπωλησίες ακινήτων και με πρωταγωνιστή έναν πρώην υπουργό που είχε εμπλακεί και στο πρώτο σκάνδαλο.

Η πρώτη επιβεβαίωση για την ύπαρξη του σκανδάλου ήλθε τον Απρίλιο του 2011, όταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος παρέλαβε μια επιστολή από τον κατασκευαστή ακινήτων Γ. Ζωγραφάκη, με την οποία κατήγγειλε τον πρώην συνέταιρό του Ιωάννη Καρούζο και τη σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα για απίστευτες κομπίνες και για αγοραπωλησίες ακινήτων, με τις οποίες πολιτικοί ξέπλεναν μαύρο χρήμα -χωρίς όμως να τους κατονομάζει.

Μετά την επιστολή - καταγγελία τού Γ. Ζωγραφάκη προς το προεδρείο της Βουλής, ακολούθησαν επιστολές προς το ΣΔΟΕ, την Δικαιοσύνη και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, που οδήγησαν στην έναρξη ερευνών, από τις οποίες προέκυψε ότι πράγματι υπήρξε ένα κύκλωμα απίστευτης φοροδιαφυγής, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν κύκλο κατασκευαστών και μεσιτών, έχοντας προφανώς και την κάλυψη πολιτικών. Ένας από τους μεσίτες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ο Ιωσήφ Λιβανός, αποκάλυψε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη ότι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου τού είχαν αναφέρει πως συνεργάζονταν με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργο Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη. Ένα ακόμη σκάνδαλο, με ανυπολόγιστες προς το παρόν πολιτικές επιπτώσεις, ξεκίνησε τη διαδρομή της πολιτικής αντιπαράθεσης και, όπως φαίνεται, θα μας απασχολεί για καιρό...

Πρόσωπο με «πλάτες»

Ο άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση είναι ο Ιωάννης Καρούζος, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Καρούζος Constructions. Μαζί με τη σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα κατείχε έως το 2006 μία από τις πιο σημαντικές κατασκευαστικές εταιρείες (18η θέση στη σχετική κατάταξη), αλλά από το 2010 άρχισαν τα προβλήματα ρευστότητας, που οδήγησαν την εταιρεία σε πτώχευση και το ζευγάρι στο διαζύγιο. «Είχαν και οι δύο στο DNA τους το γονίδιο του απατεώνα» υποστηρίζει ο πρώην συνέταιρός τους κ. Ζωγραφάκης.

Ο κ. Καρούζος όμως φαίνεται ότι είχε φροντίσει να διασυνδεθεί με πολιτικούς και δικαστές, έτσι ώστε να αποκτήσει μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας. Τα δίδυμα παιδιά του βάφτισαν, πριν από μερικά χρόνια, στην Ελούντα, ο κ. Μεϊμαράκης και ο Εισαγγελέας Εφετών Γ. Γεράκης. Ακολούθησε μια δεξίωση που χάλασε κόσμο, αλλά και μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που έμοιαζαν να νομοθετήθηκαν για την περίπτωση Καρούζου, ώστε να πτωχεύσει η εταιρεία του και να καλυφθεί η τεράστια φοροδιαφυγή που έκανε, χωρίς να του δεσμευθεί η περιουσία.

Ακόμη και σήμερα ο Καρούζος φαίνεται ότι έχει τρόπους ώστε να μην μπορεί να τον αγγίξει κανένας. Αν και του έχει ήδη επιβληθεί κάθειρξη οκτώ ετών για φοροδιαφυγή, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος!

Καρφιά και εικασίες

Τον Ιούλιο του 2010 ο Καρούζος γνωρίζει τον επίσης Κρητικό κ. Ζωγραφάκη και γίνονται συνέταιροι. Η συνεργασία τους κράτησε ως τους πρώτους μήνες του 2011. Στη συνέχεια άρχισαν να αλληλοκαρφώνονται στο ΣΔΟΕ και στους εισαγγελείς, που στο μεταξύ είχαν ανοίξει φάκελο και κατέγραφαν τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, η οποία ως σήμερα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Οι Ζωγραφάκης και Λιβανός έχουν καταθέσει στον εισαγγελέα ότι ο Καρούζος τούς εκμυστηρεύθηκε πως επί χρόνια ξέπλενε χρήματα μέσω αγοραπωλησιών για τους Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη. Από εδώ και πέρα ξεκινούν οι εικασίες και οι υπερβολές. Για παράδειγμα, οι αντίδικοι του Καρούζου υποστηρίζουν ότι το μαύρο χρήμα που ξέπλυνε για λογαριασμό πολιτικών υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ! Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να έχουν αγοράσει ολόκληρη τη Βουλιαγμένη!

Επίσης ο κύκλος των γνωστών του Καρούζου στα νότια προάστια υποστηρίζει ότι ενώ ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία, εκείνος είχε επαφές και με πολιτικούς άλλων κομμάτων, και ιδίως με πολιτικούς του ΠαΣοΚ, προβλέποντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να εμπλακούν και πρόσωπα από αυτόν τον χώρο. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Λιβανός ομολογεί ότι ο σημαντικότερος νομικός σύμβουλος που έχει σήμερα και τον καθοδηγεί στη στρατηγική του είναι πολιτικός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς όμως προς το παρόν να τον κατονομάζει.

Κάλυπταν τα ίχνη...

Ακόμη και σήμερα η πλήρης δραστηριότητα του ομίλου Καρούζου δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Η κύρια δραστηριότητά του όμως ήταν η αγοραπωλησία ακινήτων, από ελληνικές και υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες έβαζαν λουκέτο και αντικαθίσταντο από άλλες κάθε τριετία, έτσι ώστε να καλύπτονται τα ίχνη της φοροδιαφυγής και να μην μπορούν ποτέ να ελεγχθούν.Ο Καρούζος και η σύζυγός του βγάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε υπεράκτιες εταιρείες. Στη διαδικασία αυτή έχει εμπλακεί και ο εφοπλιστής κ. Π. Τσάκος, σύμφωνα με ισχυρισμούς που αποδίδονται στον Καρούζο, ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση.

Η σχέση με τον Μεϊμαράκη

Ο εγκέφαλος των επιχειρήσεων Καρούζου ήταν η σύζυγός του κυρία Σκαφτούρα, η οποία ξεκίνησε με ένα κατάστημα ενδυμάτων στη Γλυφάδα και δημιούργησε μια αλυσίδα εμπορικών δραστηριοτήτων με πολυκαταστήματα και εστιατόρια. Φίλη της ήταν η σύζυγος του κ. Μεϊμαράκη Ιωάννα Κολοκοτά και μετά το 1997 λέγεται ότι οι δύο οικογένειες πήγαιναν συχνά μαζί διακοπές. Μετά το 1999 η οικογένεια Καρούζου άρχισε να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη ενώ σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Ι. Σμπώκο αγοράζει τεράστιες εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές - φιλέτα.

Ο πρώην συνέταιρός του κ. Ζωγραφάκης ισχυρίζεται ότι η πτώχευση των εταιρειών του ζεύγους Καρούζου ήταν προσχεδιασμένη από το 2007, «με μοναδικό σκοπό να εξαφανιστούν τα ίχνη για όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέσω του ομίλου και έτσι οι κύριοι αυτοί να χαρούν τα κλοπιμαία και να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους ανενόχλητοι (και ατιμώρητοι) από τον οποιονδήποτε».

Όπως επίσης υποστηρίζει, «ο πραγματικός σκοπός του ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και, το κυριότερο, να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών. Τα χρήματα που έπαιρναν οι πρώην υπουργοί από μίζες τα έφερναν στον όμιλο, τα παρέδιδαν στους δύο τότε νόμιμους εκπροσώπους του ομίλου και εκείνοι ανελάμβαναν πρώτα το "ξέπλυμα" και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό με προσωρινό σταθμό γειτονική χώρα. Για τις υπηρεσίες αυτές παρακρατούσαν ποσοστό επί των κεφαλαίων που "τακτοποιούσαν"».

 

Το Βήμα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron