Οικονομία
Αντίσταση Μανιτάκη στις "τυφλές" απολύσεις στο Δημόσιο

Αντίσταση Μανιτάκη στις "τυφλές" απολύσεις στο Δημόσιο

  • 30 Σεπτεμβρίου 2012, 08:23

Την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμένη και συντεταγμένη διοικητική μεταρρύθμιση και όχι τυφλές απολύσεις, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, σχετικά με την πορεία της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου -του σημαντικότερου ίσως εγχειρήματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο κ. Μανιτάκης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση τηρεί απολύτως τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τρόικα και τόνισε την αναγκαιότητα ο περιορισμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να επιτευχθεί με εξειδικευμένες αποχωρήσεις και χωρίς απολύσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του.

Την ίδια ώρα, πάντως, έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού οι πληροφορίες θέλουν την Τρόικα να ζητά οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων, πέραν των στόχων που έχουν τεθεί για το 2015.

Ειδικότερα, η Τρόικα φέρεται ότι θέτει θέμα απόλυσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, αριθμός ο οποίος διευκρινίζεται ότι δεν σχετίζεται με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις της περί απόλυσης των 150.000 έως το 2015, αλλά αφορά σε επιπλέον υπαλλήλους, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, «να υπάρξει μεγαλύτερη από την αρχικά ζητηθείσα μείωση του μισθολογικού κόστους». Το σχέδιο προβλέπει την έξοδο, σε 4 χρόνια και κατά προσέγγιση, αρχικά 1.000 υπαλλήλων, στην συνέχεια 5.500, μετά 6.000 και στην συνέχεια 3.500.

Ούτε μισθός ούτε σύνταξη

Επισημαίνεται ότι αυτό που ζητά η Τρόικα είναι μια «τυφλή» οριζόντια μείωση. Αν ληφθεί δε υπόψη ότι στους υπολογισμούς της θεωρεί ως δεδομένη και την μείωση στο προσωπικό που ήδη εμφανίζει στο πλάνο του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθίσταται σαφές ότι, δεδομένων και των περιορισμών του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (προσδιορίζει ότι με 20 χρόνια υπηρεσίας μπορείς να φύγεις με πλήρη σύνταξη, αν καταργηθεί η θέση) οι όποιες απολύσεις αφορούν σε υπαλλήλους νεότερης ηλικίας, αφού το όφελος που αναμένεται προκύπτει και από το ότι όσοι απολυθούν δεν θα πάρουν όχι μόνο μισθό αλλά και σύνταξη!

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όφελος για το οποίο μιλά η Τρόικα ανέρχεται στα περίπου 176 εκατ. ευρώ και προκύπτει από «διπλό όφελος» που θα προέλθει τόσο από την διακοπή της μισθοδοσίας τους όσο και από το ότι δεν θα δικαιούνται καν σύνταξη.

Όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για μέτρο το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό της χώρας, θα επηρεάσει σαφώς και τον ιδιωτικό τομέα, ρίχνοντας -στο σημείο που βρισκόμαστε- απλώς «νερό στο μύλο της ύφεσης». Λόγω των επιπτώσεων αυτών, δεν εκφράζονται εκτιμήσεις ότι τελικά το πραγματικό κόστος της ενέργειας αυτής θα υπερκεράσει το όποιο όφελος.

Η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με απολύσεις

Η εφημερίδα Ναυτεμπορική έθεσε ερώτημα, σχετικά με την πορεία της μεταρρύθμισης, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, ζητώντας διευκρινίσεις. Στην απάντησή του, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Το βασικό θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι οι αξιολογήσεις των στελεχών. Το να αξιολογείς ξαφνικά, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, 600.000 υπαλλήλους, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αν όχι αδύνατον, δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χωρά παγκοσμίως και το να απειλείς με απολύσεις αυτούς που αξιολογείς δεν βοηθά σε καμία περίπτωση το έργο αυτό.

Η πρώτη προσπάθεια της οριζόντιας εφεδρείας απέτυχε. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν ικανότατα στελέχη. Στερηθήκαμε ανθρώπους που τους χρειαζόμασταν και επλήγη ο ίδιος ο σκοπός της αναδιάρθρωσης. Παρέλυσε η διοίκηση, είδαν οι πάντες εχθρικά τη μεταρρύθμιση και έτσι το μέτρο δεν απέδωσε.

Τώρα έχουμε ένα άλλο πρόβλημα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφουμε αθρόα εκροή υπαλλήλων σε τέτοιο βαθμό, που ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να μην μπορεί να λειτουργήσει το Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί για αναδιάρθρωση, θα πάμε στην αποδιοργάνωση. Αύριο, μπορεί να μην έχουμε αστυνομικούς, να μην έχουμε προσωπικό για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, αφού η Εκπαίδευση και η Υγεία είναι από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο».

Ορθολογική έξοδος με σχεδιασμό και εξαιρέσεις


Ο κ. Μανιτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματική εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και στην αναγκαιότητα η όποια έξοδος από το Δημόσιο να γίνεται βάσει σχεδίου, εξαιρώντας συγκεκριμένους τομείς, όπου υπάρχει ανάγκη, και σε καμία περίπτωση «οριζόντια».

«Είχα δύο υποχρεώσεις, οι οποίες ήταν σωστές και τις αποδεχθήκαμε. Η μία ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Θα μειώσουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1/3 έως το 2015, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς δηλαδή να πληγεί καίρια ο κοινωνικός ιστός και η εργασιακή ασφάλεια.

Η δεύτερη υποχρέωση ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους. Ζητήθηκε να εξασφαλίσουμε για την διετία 2014 - 2015 να έχουμε δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. ευρώ. Να κοστίζει δηλαδή στον προϋπολογισμό ο δημόσιος υπάλληλος -εν ενεργεία ή συνταξιούχος- 85 εκατ. ευρώ λιγότερα. Επετεύχθη αυτό, με συνταξιοδοτική ωρίμανση και με εθελούσια έξοδο και εξαγορά τριών χρόνων. Μάλιστα, η έξοδος αυτή θα ήταν μια ορθολογική έξοδος, με σχεδιασμό και εξαιρέσεις εκεί που έχουμε ανάγκες -στην Παιδεία και την Υγεία πρωτίστως- και σίγουρα όχι οριζόντια, όπως συζητείται».

Οι Γάλλοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Οι πληροφορίες λένε ότι η Γαλλική Ομάδα Εργασίας, που έχει αναλάβει το συμβουλευτικό ρόλο στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου, έχει ήδη επισημάνει στην Τρόικα ότι οι μειώσεις προσωπικού θα πρέπει να γίνονται βάσει των αναγκών του Δημοσίου και ότι μια μείωση, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων, δημιουργεί κίνδυνο κατάρρευσης των υπαρχουσών δομών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 έως τώρα -μέσω εφεδρείας και συνταξιοδοτήσεων- είναι μεγάλη, ωστόσο κατά τον τελευταίο χρόνο, δεδομένων και των μέτρων που έχουν επιβληθεί αλλά και αυτών που πρόκειται να επιβληθούν, μοιάζει να παίρνει διαστάσεις πέραν του αναμενομένου.

Ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 έως το τέλος του 2012, που είχε θέσει αρχικά η Τρόικα, έχει ήδη επιτευχθεί από την Κυβέρνηση, αφού, στο τέλος του Αυγούστου, ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά 19.000. Τις τελευταίες ημέρες, τα δεδομένα άλλαξαν εκ νέου. Λόγω των πρόσθετων μέτρων, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί -συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων του Αυγούστου- ότι μέχρι το τέλος του έτους η μείωση θα ξεπεράσει τις 30.000, πλέον γίνεται λόγος για αποχωρήσεις περισσοτέρων των 40.000.

Η μείωση αυτή φαίνεται ότι απειλεί τώρα την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, ειδικά αν γίνουν και οι απολύσεις που ζητά η Τρόικα. Η μεταρρύθμιση είναι ήδη σε εξέλιξη με την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων (βρίσκεται στην τελική της φάση και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2012) και στη συνέχεια με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αρχίσει άμεσα (στην αρχή του 2013). Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αξιολογήσεις, που θα αρχίσουν από τους διευθυντές των υπηρεσιών, δεν σχετίζονται με απολύσεις.

Έντονο διεθνές παρασκήνιο

Η αναγκαιότητα να υπάρξουν διεθνώς άμεσα και θορυβώδη έως εντυπωσιακά αποτελέσματα, από την πλευρά της Τρόικα, στο «ελληνικό εγχείρημα», βρίσκεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πίσω από αυτή τη συνεχή αναπροσαρμογή προς τα επάνω των στόχων που τίθενται.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχουν επιτύχει ανάπτυξη, αλλά αποτελούν και παράδειγμα προς αποφυγή σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, καθώς το μόνο που κατάφεραν είναι να εντείνουν την ύφεση.

Σε όλο αυτό το περιβάλλον φαίνεται ότι οι άνθρωποι της Τρόικα είναι «εγκλωβισμένοι» σε ένα ιδιότυπο αδιέξοδο, όπου η απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων (και όχι ο περιορισμός του αριθμού τους) δεν αποτελεί μέσο για την αναμόρφωση του Δημοσίου και την έξοδο από την κρίση, αλλά ισχυρό «επίτευγμα» στην αρένα του διεθνούς επικοινωνιακού πεδίου.

 

Διαβάστε επίσης: Πόρτα εξόδου δείχνει η Τρόικα στον Μανιτάκη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron