Κοινωνία
Οι off shore εταιρείες, οι ιλιγγιώδεις δανεισμοί και οι πρώην ενοικιαστές

Οι off shore εταιρείες, οι ιλιγγιώδεις δανεισμοί και οι πρώην ενοικιαστές

  • 29 Σεπτεμβρίου 2012, 15:18

Τον Aσκό του Αιόλου για την διαδρομή εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από αγοραπωλησίες ακινήτων και στην Πάτρα, ανοίγει η υπόθεση που συγκλονίζει κατά τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό σκηνικό.

Ο λόγος για τις καταγγελίες περί ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος, στις οποίες, πέραν του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου, συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα των Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγαράκη.

Η εφημερίδα Ρεπόρτερ φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το ιστορικό των μεταβιβάσεων του κτηρίου που βρίσκεται στην Πάτρα, στην συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου, πίσω από το οποίο υπάρχουν off shore εταιρείες, εκατομμύρια ευρώ και εύκολοι τραπεζικοί δανεισμοί που έχουν κινήσει τις υποψίες των Αρχών.

Το ακίνητο που άλλαζε χέρια

Το 2000, η off shore εταιρεία SEAVILLE LIMITED, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, αγοράζει από Πατρινούς συνιδιοκτήτες το παλιό πατρινό ακίνητο έναντι 146.107.516 δραχμών. Την υπόθεση χειρίζεται γνωστός δικηγόρος, η παρουσία του οποίου έχει σημασία για τη συνέχεια της υπόθεσης.

Το 2003, το κτήριο αγοράζεται από την εταιρεία Πατραϊκή ΕΠΕ, συμφερόντων γνωστού Αχαιού επιχειρηματία, και την υπόθεση χειρίζεται και πάλι ο ίδιος δικηγόρος. Το επίσημο τίμημα της αγοράς ήταν 532.974,34 ευρώ.

Οι αγοραπωλησίες του κτηρίου ολοκληρώνονται το 2005, οπότε και αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα που ολοένα και περισσότερο υποψιάζουν τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές. Το ακίνητο αγοράζεται από την εταιρεία Trust Worth Development, συμφερόντων Καρούζου, στην οποία εμφανίζονται ο ίδιος ο επιχειρηματίας, η σύζυγός του και Αθηναίος δικηγόρος.

Η εν λόγω εταιρεία, η οποία έχει ως βασικούς της σκοπούς την ανάληψη και διαχείριση δημόσιων και ιδιωτικών έργων, συστήνεται τον Οκτώβριο του 2005, με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, και, πριν καν συμπληρώσει έναν μήνα ύπαρξης, παίρνει δάνειο - μαμούθ από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 8.000.000 ευρώ. Μάλιστα, η Τράπεζα προσημειώνει το συγκεκριμένο ακίνητο για 5.300.000 ευρώ, για ποσό δηλαδή εξαιρετικά μικρότερο από το ποσό του δανείου. Σημειωτέον, το δάνειο χορηγήθηκε άμεσα, στις 26/11/2005. Το ακίνητο αγοράζεται και πάλι στην ίδια περίπου αξία με αυτήν της προηγούμενης αγοραπωλησίας -πάνω από 500.000 ευρώ.

Η σύμβαση του δανείου προβλέπει ότι η εταιρεία συμφερόντων Καρούζου θα είχε περίοδο χάριτος και θα άρχιζε να αποπληρώνει το δάνειο 15 μήνες μετά από τον Νοέμβριο του 2005, σε οκτώ ισόποσες δόσεις, θα έπρεπε δηλαδή να πληρώνει 1.000.000 ευρώ το μήνα από τις αρχές του 2007 και εντεύθεν.

Η ευκολία με την οποία γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες προκαλεί ερωτήματα στους γνωρίζοντες, ενώ στο μεταξύ στην υπόθεση αρχίζουν να εμπλέκονται ενοικιαστές του κτηρίου, τους οποίους η Trust Worth Development έχει επιχειρήσει να αποβάλει από αυτό.

Εκείνοι αρχίζουν να... σκαλίζουν την υπόθεση και νομικά, και μάλιστα φτάνουν σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία, από την οποία αποσύρονται την τελευταία στιγμή συμβιβαστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ρεπόρτερ, οι πρώην, πλέον, ενοικιαστές του κτηρίου ετοιμάζονται να προσφύγουν και πάλι στη Δικαιοσύνη, μετά την έκταση που έχει πάρει η υπόθεση, ακόμη και σήμερα, που δεν έχουν έννομο συμφέρον. Έτσι, αναμένεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία για όλη την υπόθεση, ουσιαστικά ζητώντας να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν και να ξεκαθαριστεί το εάν τεκμηριώνεται το ξέπλυμα χρήματος, με τους νομικούς τους εκπροσώπους να αναφέρουν πως η αναφορά θα κοινοποιηθεί και στην Επιτροπή Ελέγχου Τραπεζών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο τραπεζικός δανεισμός της τελευταίας εταιρείας - ιδιοκτήτριας του ακινήτου.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου ακινήτου ερευνάται ως μία μόνον από αυτές που ήλθαν στο φως από τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξουν ακόμη περισσότερες εξελίξεις συνολικά για το θέμα.

 

Ρεπόρτερ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron