Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη λίστα στο διαδίκτυο
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή της «λίστας» με τα ονόματα πολιτικών προσώπων που φέρονται ότι ερευνώνται από το ΣΔΟΕ [βλ. αναλυτικά εδώ] ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.
Σε έγγραφό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι από τα σημερινά δημοσιεύματα προκύπτει πως συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».
Υπογραμμίζει επίσης ότι «με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».
Η παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, συνεχίζει ο κ. Τέντες, «αφενός παρακωλύει την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού έργου της Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό θίγει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου οδηγεί σε ηθική μείωση των ελεγχομένων, η οποία είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα, όταν πρόκειται για πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες».
Κατόπιν αυτών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξε παραβίαση:
α) του υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη «λίστα» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.
β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και
γ) των όρων της παραγράφου 3 του άρθρου 252 του Ποινικού Κώδικα εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω «λίστα».
Νωρίτερα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε και ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με στόχο να εντοπιστούν οι υπάλληλοι που είναι υπαίτιοι για τη διαρροή, αλλά και να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κατ. Αντωνίου.
Κεδίκογλου: Η Δικαιοσύνη να αποφανθεί τάχιστα
Θέση για το ζήτημα πήρε επισήμως η κυβέρνηση, μετά και τις έντονες αντιδράσεις όσων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως λίστα του ΣΔΟΕ, με τον Σίμο Κεδίκογλου να ζητά από τη Δικαιοσύνη την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών».
«Πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να καταλήξει, όπως άλλωστε επιτάσσει η παραγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα, στο ποιος και από πού έκαναν την παράνομη διαρροή εγγράφων», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου και κατέληξε: «Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται».
Kληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Να κρατήσουμε τις καταγγελίες, όχι για να τις βάλουμε στο ερμάρι, αλλά για να αποτελέσουν την αφετηρία μιας βαθιάς εξονυχιστικής έρευνας μέσω της δικαστικής οδού κι όπου υπάρχει υπαιτιότητα, αυτός που είναι υπαίτιος να τιμωρηθεί. Όπου όμως δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει υπαιτιότητα, να μην αφεθεί βορά σ' ένα λαϊκισμό ή σε μια προβολή, η οποία μπορεί να γίνεται για άλλους λόγους».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, αν το όνομα κάποιου αναφέρεται ότι μπορεί να συμμετείχε σε πράξεις παρανομίας, πρέπει να ελεγχθεί, «όποιος κι αν είναι αυτός, όποια ιδιότητα κι αν έχει». «Αυτοί είναι οι όροι ισότητας για μια κοινωνία, αν θέλει να αποδεικνύει ότι είναι δικαιοκρατούμενη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μαυραγάνης: Όσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητος
Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε σήμερα στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση που εξακολουθεί να παίρνει διαστάσεις ότι «όταν κάποιος ερευνάται δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει αδίκημα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» [Βλέπε άρθρο] .
«Δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται κάποια έρευνα, το ερευνώμενο πρόσωπο είναι κατά τεκμήριο φοροφυγάς. Όσο διαρκεί η έρευνα υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητος», τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετικά με τη λίστα του ΣΔΟΕ για τα υπό έλεγχο πολιτικά πρόσωπα.
Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στις ατέρμονες έρευνες, καθώς -όπως είπε- «από τη μία υπάρχει σκιά και από την άλλη όσο χρονίζει μία έρευνα είναι αμφίβολο το αποτέλεσμά της».
ΠΑΣΟΚ: Καταδικάζουμε τέτοιου είδους διαρροές
«Είδηση δεν μπορεί να είναι ποιοι ελέγχονται, αλλά προφανώς το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για τη φερόμενη ως λίστα του ΣΔΟΕ, καταδικάζοντας τις διαρροές του είδους, ιδίως, όπως επισημαίνει, όταν γίνονται σε «πολιτικά ύποπτο χρόνο».
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τονίζεται χαρακτηριστικά, «γιατί η δημιουργία εντυπώσεων πλήττει ακόμη περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, όταν οι εντυπώσεις αυτές είναι αβάσιμες ή γενικεύονται σε μια ισοπεδωτική λογική.
Έρευνα από έρευνα διαφέρει. Αλλο μια τυπική έρευνα, για να τεθεί στο αρχείο μια ανώνυμη, αόριστη και συκοφαντική επιστολή και άλλο κάτι συγκεκριμένο, επώνυμο, συνοδευόμενο από στοιχεία που το καθιστούν άξιο διερεύνησης».
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι καταδικάζει τέτοιου είδους «διαρροές», «ιδίως όταν αυτές γίνονται σε πολιτικά ύποπτο χρόνο ή αναπαράγουν ήδη γνωστές υποθέσεις», και ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τάχιστα τους ελέγχους: «Πιστεύουμε ότι οι έλεγχοι που αφορούν πολιτικά και γενικότερα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προχωρούν χωρίς καμία χρονοτριβή, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά. Αλλωστε», σημειώνεται, «το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το νόμο 4022/11, που λύνει τα χέρια στις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες».
«Υποχρέωση, τέλος, της Δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιπποκράτους, «είναι να ερευνά κάθε θέμα, όπως προβλέπουν οι δικονομικές διαδικασίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το κύρος κάθε προσώπου, επώνυμου ή ανώνυμου και, κυρίως, το κύρος των δημοκρατικών θεσμών, ανεξαρτήτως προσώπων».
Χρυσή Αυγή: Οι κλέφτες έχουν θέση στη φυλακή
«Οι κλέφτες και οι απατεώνες δεν έχουν θέση στη Βουλή, αλλά στη φυλακή», είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής σχετικά με τις λίστες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Το κόμμα ζητεί «να ανοίξουν πάραυτα όλοι οι λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων εμπλέκονται στη λίστα του μαύρου χρήματος».
ΚΚΕ: Ο λαός να γκρεμίσει το σάπιο σύστημα
«Από τη μία η καπιταλιστική κρίση και ο εξοντωτικός πόλεμος κατά του λαού και από την άλλη η γενικευμένη διαφθορά στην οικονομία, στο κράτος και στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα που συνοδεύεται με υποκρισία και εμπαιγμό», σχολίασε το ΚΚΕ
«Καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενοι αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ ώστε να δημιουργηθούν κάποια περιθώρια διαλεύκανσης και τιμωρίας. Όλη αυτή η κατάσταση αξίζει όχι μόνο τη χλεύη του λαού αλλά και την απόφασή του να γκρεμίσει το βάρβαρο και σάπιο σύστημα», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
20 Νοεμβρίου 2012, 09:28
Ουρπιλάινεν: Αμφίβολη η έγκριση της ελληνικής δόσης στο σημερινό Eurogroup
20 Νοεμβρίου 2012, 09:00
Σιωπηρή παράταση Μανιτάκη για την διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε ΟΤΑ
20 Νοεμβρίου 2012, 08:40
Ένδικα μέσα επίλυσης φορολογικών διαφορών
20 Νοεμβρίου 2012, 08:00
Έτοιμοι να παραιτηθούν οι πρυτάνεις
20 Νοεμβρίου 2012, 07:31
Συντονιστική επιτροπή της τρικομματικής Κυβέρνησης
20 Νοεμβρίου 2012, 07:27
Η "γυναίκα του πάγου" τεμάχισε πρώην σύζυγο και εραστή!
20 Νοεμβρίου 2012, 07:25
Φθίνει η εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε Κυβέρνηση και ευρωζώνη
20 Νοεμβρίου 2012, 07:20
Σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
20 Νοεμβρίου 2012, 07:18
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης
20 Νοεμβρίου 2012, 07:14
Υποβάθμιση της γαλλικής Οικονομίας από τον Moody's