Πολιτική
Η λίστα με τα ονόματα των πολιτικών που ελέγχει το ΣΔΟΕ

Η λίστα με τα ονόματα των πολιτικών που ελέγχει το ΣΔΟΕ

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 13:30

Ποια ονόματα δημοσίευσε η zougla.gr και ποια έγγραφα με πολιτικούς έχει στη διάθεσή του το ΒΗΜΑ - Τι απαντούν πολιτικά πρόσωπα για την εμπλοκή του ονόματός τους στη λίστα -

«Δύο πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και σήμερα στην πολιτική ζωή, αλλά και πρώην υπουργοί και γενικοί γραμματείς, καθώς και εκλεγμένοι βουλευτές, εμφανίζονται στη λίστα με τους 32 που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη», έγραφε η εφημερίδα Το Βήμα την περασμένη Κυριακή, φωτίζοντας πλευρές της «υπόθεσης των 32» που έχει προκαλέσει μείζον πολιτικό θέμα. Για τους περισσότερους από αυτούς έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών τους αλλά και των θυρίδων που τυχόν κατέχουν, ενώ ελέγχονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε όλα τα υποθηκοφυλακεία.

Πολλές από τις υποθέσεις αφορούν στην εμπλοκή των πολιτικών προσώπων σε εξοπλιστικά προγράμματα (υπάρχουν 7 φάκελοι που ελέγχονται για εξοπλιστικά προγράμματα) για προμήθειες του Δημοσίου αλλά και για καταγγελίες, ανώνυμες και επώνυμες, για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα zougla.gr, τα ονόματα των πολιτικών που ερευνώνται είναι:

- Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.

- Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής ΝΔ.

- Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής.

- Γιώργος Βουλγαράκης

- Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού.

- Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

- Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

- Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ.

- Ευάγγελος Μεϊμαράκης, βουλευτής της Ν.Δ., πρόεδρος της Βουλής

- Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

- Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ.

- Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

- Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ.

- Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας.

- Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία.

- Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά.

- Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

- Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους.

- Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ.

- Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ.

- Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ.

- Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ.

- Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέςς ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

- Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ.

- Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη ΝΔ.

- Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.

- Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.

- Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.

- Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.

- Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

- Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός

- Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.

- Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

- Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης.

- Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου.

- Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Το Βήμα, στους 32 υπό έλεγχο πολιτικούς περιλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί Γιώργος Ζανιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης καθώς και ο πρώην γραμματέας εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν, το βράδυ της Πέμπτης, ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην άποψη, πως τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσει η δικαιοσύνη, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις της δημοσιοποίησης των ονομάτων, τάχιστα.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Ζανιάς συμμετείχαν ex officio (Γενικοί Γραμματείς Οικονομικών και Εμπορίου αντίστοιχα) στη διακομματική επιτροπή προμηθειών το 2002.

Αντιδράσεις

Στην πρόθεση ενός πολίτη του Βόλου να σταματήσει την ανέγερση οικοδομής που πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία του γιού του αποδίδει ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Νάκος την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του ελέγχου του ΣΔΟΕ για τον πλουτισμό των πολιτικών.

Λάβρος ο Νάκος

«Αφού ο κ. Σ... (ο κ. Νάκος ανέφερε το όνομα του πολίτη, το οποίο δεν αναδημοσιεύουμε) εξάντλησε όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να εμποδίσει την ανέγερση της οικοδομής και απέτυχε λόγω του αβάσιμου των καταγγελιών του, ενεργώντας εκβιαστικά ή εκδικητικά, κατέθεσε τη συνημμένη καταγγελία στο ΣΔΟΕ, την οποία μάλιστα κοινολόγησε σε εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Το ΣΔΟΕ, στις 18/5/2012, απέστειλε την καταγγελία στον πρόεδρο της Βουλής, διά υπογραφής διευθυντού του, χωρίς να έχει προηγουμένως ολοκληρώσει την έρευνα την οποία δικαιούνταν -και όφειλε- να διεξαγάγει και χωρίς να την αποστείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να αποφανθεί για τα περαιτέρω» σημειώνει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Νάκος αναφέρει πως έχει ήδη καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του καταγγέλλοντος, η οποία έχει οριστεί να εκδικαστεί τον Μάρτιο. Από κει και πέρα, δηλώνει πως έχει ζητήσει, δι' επιστολής του, από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη να διερευνήσει την καταγγελία το συντομότερο δυνατό και πως προτίθεται να ζητήσει και την άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου, εφόσον ο εισαγγελέας κρίνει ότι υφίσταται θέμα. Άλλο βήμα του κ. Νάκου θα είναι η, από πλευράς του, παραπομπή της καταγγελίας στην Επιτροπή για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.
«Ζούμε μια κατάσταση σε αυτή τη χώρα που ξαφνικά όλοι κυνηγούν τους πάντες. Δεν με απασχολεί το θέμα, η ιστορία αυτή είναι γνωστή, έχει κλείσει, έχουν βρεθεί οι ένοχοι» ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, σχετικά με την εμφάνιση του ονόματός του μεταξύ στην λίστα των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη ζήτησε οι όποιες έρευνες του ΣΔΟΕ να ολοκληρωθούν ταχύτατα και δήλωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που πραγματικά εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ και αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Αρνείται ο Κακλαμάνης

Σε σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο για το ΣΔΟΕ υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηανίων Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρει τα εξής:

«Στον κατάλογο των προσώπων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ -το οποίο πλέον υπάγεται στην αρμοδιότητα σας- αναφέρεται και το όνομα μου, ύστερα από ανώνυμες και παντελώς αστήρικτες καταγγελίες, αφού, εκτός των άλλων, οι καταγγέλλοντες πολίτες (;) προφανώς αγνοούν ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84 διοικείται από πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο διαπαραταξιακό. Ο εκάστοτε δήμαρχος ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού.

Διευκρινίζω ότι όχι μόνο δεν έχω καμία αντίρρηση πλήρους ελέγχου των καταγγελιών, αλλά απαιτώ -το τονίζω, δεν ζητώ, απαιτώ- ταχύτατα πλήρη και σε βάθος έλεγχο, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποκαλυφθεί το μέγεθος της συκοφαντίας και της σκευωρίας σε βάρος μου.

Περαιτέρω, όμως, σας ζητώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας πλέον να με πληροφορήσετε ποιος και γιατί έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο, ο οποίος αφορά έρευνες που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε -όπως στην περίπτωση μου- δεν έχουν καν αρχίσει, εκτός κι αν με ενημερώσετε ότι τέτοιου είδους 'λίστα' δεν υπάρχει στην εποπτευόμενη από εσάς υπηρεσία (ΣΔΟΕ) και κατασκευάστηκε κάπου αλλού...

Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, δια της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητάς μου».

Τι ισχυρίζονται οι Καρχιμάκης, Ξενογιαννακοπούλου, Καμμένος

Κατασκευασμένη θεωρεί ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών, μεταξύ των οποίων και το δικό του, που, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό.

«Το όνομα μου» αναφέρει σε δήλωσή του «δεν μπορεί να υπάρχει σε καμία λίστα του ΣΔΟΕ. Είναι λίστα κατασκευασμένη» και τονίζει: «Τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι όλα δηλωμένα και αποκτημένα με πλήρη διαφάνεια. Θεωρώ ντροπή να σπιλώνονται με αυτόν τον τρόπο πολιτικοί που έδωσαν αγώνες για την διαφάνεια. Και θα αμυνθώ με κάθε έννομο τρόπο.

Πρόκειται για ένα βρώμικο παιγνίδι και δεν θα μου κλείσει κανείς το στόμα. Συγκρούομαι και θα συνεχίσω να συγκρούομαι κάθε μέρα με την φαυλότητα και την αδιαφάνεια. Η μοναδική περιουσία μου είναι όσα δηλώνω στο πόθεν έσχες μου, το καθαρό μου όνομα και οι αξίες μου που δεν έπαψα ποτέ να τις υπηρετώ».

Σε επικοινωνία που είχε με το «Βήμα» η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι «η οικονομική μου κατάσταση είναι κρυστάλλινη».

Ο Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναφέρει: «Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής και όχι με δόλο εμφανίστηκε το όνομά μου να ερευνάται για ακίνητα στο Γαλαξίδι. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχω στην ιδιοκτησία μου κανένα ακίνητο σε εκείνη την περιοχή ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες ακίνητα στο Γαλαξίδι λόγω καταγωγής ανήκουν στην οικογένειά μου. Είκοσι χρόνια στον δημόσιο βίο της χώρας έχω ενοχλήσει πολλούς. Σκοπεύω να ενοχλήσω περισσότερους. Δεν πρόκειται να σιωπήσω ούτε να καταστώ ποτέ όμηρος. Χαίρομαι για την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, αν υπάρχει, όπως και για οποιαδήποτε έρευνα αφορά πολιτικά πρόσωπα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron