Ρεπορτάζ
Η συνολική πρόταση Βενιζέλου για πακέτο - επιμήκυνση

Η συνολική πρόταση Βενιζέλου για πακέτο - επιμήκυνση

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 08:55

Υπέρ του «κλειδώματος» μιας συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους, που «αυτομάτως» θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου, τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προτείνοντας ταυτόχρονα έναν νέο κύκλο κορυφαίων συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας συμφωνίας - πακέτου με την Τρόικα, που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα νέα επώδυνα μέτρα αλλά και την πρόβλεψη για την πλήρη και άμεση εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, την διετή παράταση, το αναπτυξιακό αντίβαρο και την συζήτηση για τη μείωση του χρέους με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί άλλωστε ως δεδομένο το ότι ο χρόνος για την ψήφιση των μέτρων θα επιμηκυνθεί ενδεχομένως πέραν της Συνόδου Κορυφής (της 18ης Οκτωβρίου), εκτιμώντας ότι ολοκληρωμένη συμφωνία θα «υπογραφεί» ύστερα από διαπραγμάτευση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.

Η Ιπποκράτους

«Τα μέτρα θα τα ψηφίσουμε όλα, όταν έχουμε να πούμε στη Βουλή όλη την ιστορία, την πλήρη σίγουρη αφήγηση. Δηλαδή τι, να πάμε να ψηφίσουμε και μετά να μην πάρουμε την επιμήκυνση; Οπωσδήποτε λοιπόν αφού διασφαλιστεί ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη Βουλή να ψηφίσει κάτι που είναι αβέβαιο ή ανολοκλήρωτο», τόνιζε χθες η Ιπποκράτους στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου, που υποστηρίζει ότι «ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή το πακέτο, χωρίς να υπάρχει η ολοκληρωμένη πρόταση».

Προηγουμένως, σε δηλώσεις του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στον στόχο του για τη δικαίωση «στο τέλος της διαδρομής», λέγοντας ότι «κάθε άλλη πρόταση, κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής, τυχοδιωκτική, επικίνδυνη».

Δύο μηνύματα

Επισημαίνοντας δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μια συμφωνία - πακέτο, θέλησε να στείλει άλλα δύο μηνύματα: το ένα προς τους Ελληνες πολίτες ότι το κόμμα του αγωνίζεται τα μέτρα να μην είναι οριζόντια και να είναι τα τελευταία και το άλλο προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «η φράση "θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της" είναι θανατηφόρα για την ευρωπαϊκή ζώνη, για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, διότι κρατάει ανοιχτή μια εκκρεμότητα η οποία δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει».

Η Ιπποκράτους δε επαναλαμβάνει ότι «πρέπει να γίνουν επαφές κορυφής του κ. Σαμαρά με Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, που είναι πρωθυπουργός -εμείς προσχωρήσαμε στην άποψή του, που είπε να πάρουμε πρώτα τα μέτρα και μετά να ζητήσουμε την επιμήκυνση».

Οι γνωρίζοντες λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει την κατάθεση και την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή για τα μέτρα πριν από την αναχώρηση του Αντώνη Σαμαρά για την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron