Η μαρτυρία που "καίει" Σμπώκο - Γκούντρουν
Bαρύτατες κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντιμετωπίζουν οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι χθες πήραν προθεσμία από τον ειδικό για υποθέσεις διαφθοράς ανακριτή, για να απολογηθούν, ενώ δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ακόμη ο κύκλος των κατηγορουμένων, καθώς συνεχίζεται η έρευνα των δικαστικών Αρχών.
Οι τέσσερις από τους νέους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων είναι η πρώην σύζυγος του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, η Γκούντρουν Μολντενάουερ, ο ιδιοκτήτης του «ΙΑΝΟΥ» Νίκος Καρατζάς, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος και ο συνταξιούχος Φώτης Αρβανίτης, θα απολογηθούν στις 8 Οκτωβρίου, καθώς ζήτησαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους. Αντίθετα, ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος επίσης πήρε προθεσμία, αναμένεται να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (5 Οκτωβρίου).
Οι πέντε νέοι εμπλεκόμενοι καλούνται να απολογηθούν στον ειδικό ανακριτή Θ. Μαλλή, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε μαύρο πολιτικό χρήμα το οποίο προερχόταν -σύμφωνα με τις κατηγορίες- από μίζες που δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα ΤOR M1 και υποβρύχια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δόθηκαν ως προμήθειες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εμφανίζονται να καταβάλλονται ως εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ελβετικά φράγκα και σε δολάρια, ενώ φέρονται να ανέρχονται στο ποσό των 57 εκατομμυρίων ευρώ!
Συμπληρωματικές απολογίες
Μετά την κλήση σε απολογία των πέντε νέων προσώπων, ο αριθμός των κατηγορουμένων στην υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος με φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, έφτασε τους 21.
Στο μεταξύ θα προηγηθούν οι συμπληρωματικές απολογίες των 16 ήδη κατηγορουμένων, με προεξάρχουσα την απολογία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει κληθεί την ερχόμενη Κυριακή. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, επίσης, αναμένονται οι συμπληρωματικές απολογίες της συζύγου του πρώην υπουργού Βίκυς Σταμάτη, της κόρης του Τσοχατζοπούλου, του Ν. Ζήγρα, της Ευ. Λαμπροπούλου και των Α. Οικονομίδη και Γ. Σαχπατζίδη.
Η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μολντενάουερ ήταν η μοναδική η οποία δεν προσήλθε χτες στο ανακριτικό γραφείο, επικαλούμενη λόγους υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο εναντίον της Γκούντρουν Μολντενάουερ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμπληρωματική απολογία του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα ο οποίος είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να ελέγξετε πόσες χιλιάδες δολάρια πήρε στο εξωτερικό σε τσάντες η πρώην σύζυγος Γκούντρουν, για να συναινέσει στο διαζύγιο. Γνωρίζω ότι πήρε 500.000 δολάρια που δεν δηλώνονταν πουθενά...».
Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορά στη συμπληρωματική απολογία Ζήγρα γίνεται και στο κατηγορητήριο σε βάρος του Γιάννη Σμπώκου, για τον οποίο ο ξάδελφος του πρώην υπουργού είχε ισχυριστεί ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση διακίνησης των χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Ζήγρας ανέφερε: «Μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών έκανε σε τσάντες πολύ συχνά και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος είχε στενές επαφές με τον Καμπούρογλου και συντόνιζαν μαζί όλες τις δουλειές».
Επίσης στις σημειώσεις του, ο Άκης εμφανίζεται, σύμφωνα με τις Αρχές, να αναφέρεται πολλές φορές στον πρώην στενό συνεργάτη του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Γιάννη, δεν είσαι απατεώνας, δεν είσαι κλέφτης! Δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις! Πάνω από έναν χρόνο με κοροϊδεύεις! Αν δεν με στηρίξεις τώρα με την άμεση έναρξη αποστολών επιστροφής, που ήταν προτεραιότητά μας εδώ και μήνες, θα δείξεις εάν είσαι μαζί μου, όπως παλιά, στα 15 χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Σμπώκος είναι επίσης κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, στα νέα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι για τις συμβάσεις στην υπόθεση των υποβρυχίων, την προμήθεια δύο νέων και τον εκσυγχρονισμό άλλων, το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως «ωφελήματα» μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας Ferrostaal και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε ελβετική τράπεζα.
Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο, κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρείες που διαχειριζόταν ο εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας, πίσω από τις οποίες, ωστόσο, βρισκόταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
15 Οκτωβρίου 2012, 21:16
Συνελήφθη στην Καλλιθέα ο Γεωργιανός δραπέτης
15 Οκτωβρίου 2012, 21:03
Σαμαράς: Ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε τα λάθη μας
15 Οκτωβρίου 2012, 20:40
Μειώθηκαν τα "φέσια" στην Αγορά
15 Οκτωβρίου 2012, 20:32
Η Γιασμίν Ρεζά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
15 Οκτωβρίου 2012, 20:26
Πλανήτης με τέσσερις Ήλιους!
15 Οκτωβρίου 2012, 20:18
Σαρωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό των Ανωτάτων Σχολών
15 Οκτωβρίου 2012, 20:15
Υπέρ νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους ο Πισσαρίδης
15 Οκτωβρίου 2012, 20:11
Χατζηδάκης: Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης
15 Οκτωβρίου 2012, 20:06
Σύροι αντικαθεστωτικοί απήγαγαν Ουκρανή δημοσιογράφο
15 Οκτωβρίου 2012, 20:00
Ανοίγει ο δρόμος για θεραπεία Πάρκινσον και σκλήρυνσης κατά πλάκας