Οικονομία
Φορολογικός Αρμαγεδδών

Φορολογικός Αρμαγεδδών

  • 28 Σεπτεμβρίου 2012, 07:04

Δραματική αύξηση της φορολογίας σε τόκους καταθέσεων και οικογένειες με παιδιά υποκρύπτουν προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της άντλησης 3 δισ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την άντληση των 3 δισ. ευρώ, εκτός της φορολόγησης των επαγγελματιών με 35%, υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερα επώδυνες προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως:

1. Η κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν τέκνα. Τα αφορολόγητα είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για 4 παιδιά.

2. Η αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% που ισχύει σήμερα, μέτρο που θα οδηγήσει σε νέα εκροή καταθέσεων.

3. Η εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης με αυτόν του υγραερίου κίνησης, που θα πλήξει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που εγκατέστησαν στα αυτοκίνητα συστήματα υγραερίου.

4. Η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων.

5. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, όπως προέβλεπε το β' Μνημόνιο.

6. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ εστίασης, αλλά με αντιστάθμισμα την καθιέρωση τέλους, το οποίο θα καταβάλλουν τα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.

7. Η μείωση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%.

8. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

9. Οι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας από 26% έως 45% καταργούνται και στη θέση τους δημιουργείται ένας συντελεστής 35%.

Οριστικά, το πακέτο των μέτρων ενσωματώνει περικοπές δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ και αύξηση εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μόνο μείωση των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, αλλά, επειδή η Τρόικα αμφέβαλλε για την επιτυχία των μειώσεων των δαπανών, η Κυβέρνηση, αρνούμενη να δεχθεί απολύσεις υπαλλήλων και νέες μειώσεις μισθών, κατέφυγε στην αύξηση της φορολογίας βασικά των επαγγελματιών, τα καθαρά κέρδη των οποίων θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ, καθώς και των μισθωτών και συνταξιούχων, αφού αλλάξει η κλίμακα, και καταργούνται οι φοροαπαλλαγές. Ακόμη ,πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, όπως προβλέπει το β' Μνημόνιο, αλλά και νέα αύξηση της φορολογίας του καπνού.

Από το πακέτο των μέτρων, τα 7,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν εντός του 2013 και τα υπόλοιπα το 2014.

Επίσης, η κατανομή, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, περιέχει μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, 1,1 δισ. ευρώ, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και 2,9 δισ. ευρώ από «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, η αύξηση του μεριδίου των φορολογικών εσόδων υποκαθιστά τμήμα των μειώσεων δαπανών, που απέρριψε η Τρόικα, σε Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ και Αμυνα.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή των μέτρων, η Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει και νέα μέτρα το 2014 και θα υποχρεωθεί να μειώσει οριζόντια μισθούς και συντάξεις, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Τρόικα.

Το πακέτο των μέτρων, στο γενικό του περίγραμμα, συζητήθηκε, χθες το απόγευμα, στο EuroWorking Group, το όργανο που προπαρασκευάζει το Eurogroup, ενώ θα συζητηθεί και στη σημερινή του συνεδρίαση.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί με την Τρόικα, που επιστρέφει την Κυριακή, και τη Δευτέρα θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στις 8 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στο Eurogroup και στις 18 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής, όπου και αναμένονται οι αποφάσεις.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους φέρνουν οι νέες ανατροπές στη φορολογία, στις οποίες συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, για να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους επικεφαλής της Τρόικα και να κλείσει το επώδυνο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 - 2014, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και, ενδεχομένως, και της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.

Το νέο φοροπακέτο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Μεγάλοι «χαμένοι» των αλλαγών που έρχονται άμεσα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, που «θυσιάζονται» στο «βωμό» της Τρόικα, καθώς, με το νέο καθεστώς φορολόγησής τους, που σχεδιάζεται, θα κληθούν να πληρώσουν από το επόμενο έτος επιπλέον στην εφορία 1,5 - 2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα προωθηθούν για την εξοικονόμηση των 10,5 δισ. από μείωση δαπανών, περιλαμβάνονται:

- Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

- Αύξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη.

- Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, από τα 1.000 ευρώ με 1% έως και 15% (για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ).

- Μειώνεται το εφάπαξ κατά 20%-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια.

- Καταργούνται πλήρως τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ ωστόσο οι μηνιαίες αγροτικές συντάξεις μειώνονται κατά 30 ευρώ. Δηλαδή δεν θίγονται τα δώρα ετήσιου ύψους 720 ευρώ και αφαιρούνται από τις συντάξεις 420 ευρώ, το χρόνο, ή συνολικό ποσό 336 εκατ. ευρώ.

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στα 720 ευρώ.

- Κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη, αντί του ορίου των 60 ετών που ισχύει.

- Μείωση αναπηρικών και άλλων επιδομάτων.

- Περικοπές σε συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων και μειώσεις στις συντάξεις ενστόλων, λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

- Μείωση 25%-30% στις συντάξιμες αποδοχές για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, λόγω της επέκτασης του νέου μισθολογίου.

Μισθολογικό κόστος

- Καταργούνται πλήρως τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την περικοπή τους κατά 50%. Μ την πλήρη κατάργηση το όφελος για το Δημόσιο αυξάνεται σε 680 εκατ. ευρώ, αντί 340 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

- Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών, μουσικών κ.λπ. κατά ποσοστά που ποικίλλουν για κάθε κατηγορία. Η μεσοσταθμική μείωση για όλους θα είναι 12% και το όφελος 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

- Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, που εφαρμόζεται στο Δημόσιο από το Νοέμβριο του 2011. Θα σημάνει μειώσεις στις αποδοχές περίπου κατά 30%, σε ορισμένες κατηγορίες.

- Αναστέλλεται για μια διετία η καταβολή των επιδομάτων θέσης ευθύνης.

- Εφεδρεία: Δρομολογείται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους, για την έξοδο με «διαθεσιμότητα» 15.000 υπαλλήλων, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος υλοποίησής της. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι θα υλοποιηθεί το μέτρο το 2013.

- Καταργούνται οι αυτόματες μισθολογικές προαγωγές στα σώματα ασφαλείας.

Κοινωνικά επιδόματα


- Τα προνοιακά επιδόματα θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

- Εποχικά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας.

- Μειώνονται οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών.

- Μειώνονται οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα και διατηρούνται για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς.

- Καταργούνται τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ.

Υγεία

- Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

- Μειώνεται περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη.

- Μειώνεται το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, μέσω συγχωνεύσεων ή καταργήσεων μονάδων.

Δημόσιοι φορείς - ΟΤΑ

- Μείωση στις ελαστικές δαπάνες υπουργείων κ.λπ.

- Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

- Καταργούνται οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις.

- Μειώνεται το προσωπικό και οι αμοιβές στους δήμους.

- Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι ΚΑΠ , που αποδίδονται στους Δήμους.

- Μειώνονται οι επενδύσεις των Δήμων.

- Μειώνεται το κόστος λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

- Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά 25%.

Παιδεία


- ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα.

- Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

- Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές.

- Μειώνεται η δαπάνη για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ δεν θίγονται τα κονδύλια για τα βιβλία για τους μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Οι δέκα φορολογικές ανατροπές

Δέκα είναι τα βασικά μέτρα, που έχουν ήδη αποφασιστεί και αποτελούν τον κορμό των φορο-ανατροπών, και τα οποία είναι τα εξής:

1) Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις. Θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 35%.

2) Η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα μελετάται να αυξηθεί από το 20% στο 25%.

3) Εξετάζεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 60%.

4) Για τα φετινά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, γεγονός που σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 5.000 ευρώ και διατηρούνται όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο.

5) Από το 2013 έχει αποφασιστεί η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

6) Από το 2013 θα ισχύει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με τέσσερα κλιμάκια και με συντελεστές από 15% έως 35% για εισοδήματα όμως άνω των 100.000 ευρώ

7) Από το 2013 καταργούνται πλήρως, τουλάχιστον με βάση το τελευταίο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όλες οι φοροαπαλλαγές εκτός ελαχίστων που θα διατηρηθούν με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

8) Θεσπίζεται συντελεστής 35% ή 40% για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό.

9) Μειώνεται στο 30% ή 35% το ποσοστό φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων από περίπου 43% που είναι σήμερα.

10) Ο νέος φόρος στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ, θα επιβάλλεται χωρίς να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά

Πέρα απο τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στα εργασιακά.

Διαβεβαιώσεις που δίδονται σε όλους τους τόνους απο την Κυβέρνηση είναι ότι δεν θα θιγούν τα κατώτατα όρια αποδοχών, ενώ για τις αποζημιώσεις, για τις οποίες η Τρόικα πιεζει για περαιτέρω μειώσεις, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί και στη συνέχεια θα εξετασθεί το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων, αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Μεγαλύτερα περιθώρια παρεμβάσεων αφήνονται σε θέματα που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τον καθορισμό των ωρών εργασίας, εντός του προβλεπόμενου ωραρίου και των βαρδιών απασχόλησης, με άρση κάποιων περιοριστικών ρυθμίσεων και υποχρεώσεων (άδεια ΣΕΠΕ) που ισχύουν σήμερα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο να μπει «φρένο» στην παραβατικότητα με τις «μαΐμού» συντάξεις και την αδήλωτη εργασία.

Με το νομοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο θα αυστηροποιούνται τα κριτήρια, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στην αγορά.

Τα μέτρα θα βασίζονται στο συντονισμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με το ΙΚΑ και την οικονομική αστυνομία και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται αυτήν περίοδο συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Οι παρεμβάσεις θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλέγμα ρυθμίσεων για τη «θωράκιση» του συστήματος χορήγησης των συντάξεων και του ελέγχου της αγοράς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να αρχίσει από 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική διασύνδεση IKA, ΟΑΕΔ ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που θα ισχύσει προαιρετικά από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2013, οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ σειρά από έγγραφα, όπως οι πίνακες προσωπικού, οι αναγγελίες πρόσληψης και καταγγελίας των συμβάσεων και η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι τα έντυπα που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά είναι το Ε3. Αναγγελία πρόσληψης, Ε4. Πίνακας προσωπικού, Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, Ε7. Βεβαίωση-Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και Ε9. Αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προωθεί την επέκταση του εργόσημου σε κλάδους που παρατηρείται αυξημένη απώλεια εισφορών, όπως στα επισιτιστικά επαγγέλματα και για τους νέους εργαζόμενους.

Επίσης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (που άρχισε με την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς 1,1% υπέρ της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και η οποία σχεδιάζεται μέχρι το τέλος του 2013 να φτάσει συνολικά στο 5%) με μέτρα στα οποία θα περιλαμβάνονται και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και ειδικότερα μειωμένες εισφορές για όσους είναι συνεπείς με την απόδοση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, τις εκπεφρασμένες θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι η νομοθετική ρύθμιση για τον επαναπροσδιορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων.

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό


Το φορολογικό πακέτο που περιλαμβάνει δραματικές αλλαγές στη φορολόγηση επαγγελματιών, αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων απασχόλησε νέα συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ακόμη συζητήθηκε η διαχείριση του πακέτου των περικοπών δαπανών (κατά 10,5 δισ. ευρώ) και της αύξησης των εσόδων (κατά 3 δισ. ευρώ) κατά τις συναντήσεις με την Τρόικα, που θα αρχίσουν από τη Δευτέρα. Η αγωνία του πρωθυπουργού και το υπουργού Οικονομικών εστιάζονται στην πρόβλεψη για εξοικονόμηση ύψους 2,9 δισ. ευρώ, από διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών (από Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διοικητική Μεταρρύθμιση) για τα οποία η Τρόικα είχε εκφράσει αμφιβολίες.

 

Διαβάστε επίσης: Ανατροπές ύψους 3 δισ. ευρώ στην φορολογία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron