Πολιτική
Εισαγγελείς ψάχνουν την "χαμένη" λίστα

Εισαγγελείς ψάχνουν την "χαμένη" λίστα

  • 27 Σεπτεμβρίου 2012, 16:11

Ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ψάχνουν τη χαμένη λίστα καταθετών στην Ελβετία (με τα περίπου 2.000 ονόματα), η οποία είχε παραδοθεί το 2010 από τις γαλλικές Αρχές στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πυρετώδεις έρευνες διενεργούνται από την εισαγγελία Πρωτοδικών και το ΣΔΟΕ και για την υπόθεση Καρούζου, που εμπλέκει και τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τους 32 πολιτικούς (πρώην υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και βουλευτές) που φέρεται να ενέχονται σε αθέμιτο πλουτισμό.

Η λίστα Φαλτσιάνι

Στο φάκελο της δικογραφίας για τη λεγόμενη λίστα Φαλτσιάνι (πρόκειται για υπάλληλο ελβετικής τράπεζας) υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, όπου από αλληλογραφία υπηρεσιακών παραγόντων αποδεικνύεται ότι η λίστα υπήρχε, αλλά δεν βρέθηκε στα χέρια τω αρμοδίων, όπως έπρεπε.

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδια πηγή του ΣΔΟΕ, στα γραφεία τους κατέληξε μόνον τμήμα της και συγκεκριμένα κατάλογος με 700 ονόματα και καταθέσεις σε γεν, το ύψος των οποίων, αν μετατραπεί σε ευρώ, αγγίζει, όπως λένε, «τα όρια του γελοίου». Έτσι από τον οικονομικό εισαγγελέα ερευνάται τώρα αν και από ποιους έγινε ξεκαθάρισμα της λίστας, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ τα σωστά ονόματα στους αρμόδιους ελεγκτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός, πλήρης κατάλογος βρισκόταν στα χέρια τής τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, σημερινής επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία και δόθηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Η πορεία της έρευνας έφερε στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως ότι οι καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα UBS ξεπερνούσαν το 1,5 δισ. ευρώ (το 1 δισ. ευρώ είχε κατατεθεί από τους πρώτους 20 της λίστας).

Στα χέρια των Αρχών που διερευνούν σήμερα την τύχη της περίφημης λίστας βρίσκεται και σχετική ερώτηση του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προς τον υπουργό ακόμη τότε Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως φαίνεται από την απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου η διερεύνηση και το ξεκαθάρισμα των ονομάτων που περιείχε είχε ανατεθεί σε Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Προφανώς, η αναδόμησή του, στη συνέχεια, οδήγησε και στη διάλυση της Επιτροπής με αποτέλεσμα να... χαθεί και η συγκεκριμένη λίστα.

Η υπόθεση Καρούζου

Τρεις εκθέσεις βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση Καρούζου, από τις οποίες βεβαιώνεται φοροδιαφυγή ύψους 31.441.000 ευρώ, ενώ ερευνώνται τα συμβόλαια αγοαραπωλησιών μέσω υπεράκτιων εταιρειών του επιχειρηματία Καρούζου με τη μεσολάβηση και άλλων επιχειρηματιών. Ελέγχεται επίσης η αξιοπιστία της κατάθεσης Λιβανού, η οποία δόθηκε στο ΣΔΟΕ τον Μάρτιο του 2012.

Η πρώτη καταγγελία γι' αυτή την υπόθεση έφτασε στη Βουλή το 2010, σε πρόεδρο Εξεταστικής Επιτροπής, ο οποίος την διαβίβασε αμέσως στην εισαγγελία. Τότε, πάντως, δεν κατονομάζονταν πολιτικά πρόσωπα, αναγράφονταν μόνον αόριστες καταγγελίες για ανάμειξη πολιτικών.

Η εντολή του επικεφαλής της δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή, αλλά και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε είναι να διερευνηθεί γρήγορα η υπόθεση, ώστε να μην υπάρχουν σκιές στην πολιτική ζωή του τόπου. Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί Μεϊμαράκη - Βουλγαράκη - Λιάπη έχουν ήδη ερευνηθεί στα πλαίσια άλλων υποθέσεων.

Έτσι προς το παρόν φαίνεται ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών δεν έχει δώσει εκ νέου εντολή για άνοιγμα λογαριασμών, αφού δεν υπάρχουν ευρήματα από το ΣΔΟΕ. Ελέγχεται, πάντως και η αξιοπιστία εκείνων, που καταγγέλλουν, αφού το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναφέρουν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί (και άρα να εντοπιστεί) σε καμία περίπτωση, είτε από τις αντικειμενικές, είτε από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, πάντως, παραμένουν αρκετά συμβόλαια ακινήτων αυτής της υπόθεσης, ιδιαίτερα εκείνα στις οδούς Ζησιμοπούλου και Κύπρου στη Γλυφάδα, γα τα οποία δεν υπήρξε απόδοση φόρου μεταβίβασης.

Η έρευνα για τους 32

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τις υποθέσεις των 32 πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις αθέμιτου και αδικαιολόγητου, σύμφωνα με δηλωθέντα τα εισοδήματά τους, πλουτισμού. Οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν αυτές τις μέρες στο άνοιγμα δεκάδων λογαριασμών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λογαριασμό γυναίκας βουλευτή έχει εντοπιστεί κατάθεση στο εξωτερικό μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron