Ρεπορτάζ
ΔΗΜΑΡ: Λιγότερες περικοπές και επαναδιαγραμάτευση

ΔΗΜΑΡ: Λιγότερες περικοπές και επαναδιαγραμάτευση

  • 27 Σεπτεμβρίου 2012, 12:18

Σταθμίζοντας ως «επικίνδυνο για τη χώρα» το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ του δανείου, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται έτοιμη  να συμβάλλει στην προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για να κλείσει το πακέτο των 13,5 δις (περικοπές δαπανών και μέτρα αύξησης εσόδων) από την ελληνική κυβέρνηση. Με αυτή την παραδοχή προσήλθε στη σύσκεψη των τριών αρχηγών , την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος όμως θέτει δυο ενστάσεις και προϋποθέσεις για να υπάρξει αποτελεσματική συμφωνία, ενόψει της άφιξης της Τρόικας και των συναντήσεων κορυφής της χώρας με αξιωματούχους της ΕΕ (Euro Working Group):

- Το ζήτημα της πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε  να ξεκαθαριστεί  ότι αφενός με τη λήψη μέτρων θα προχωρήσει κανονικά η χρηματοδότηση και θα δοθεί ολόκληρη η δόση των 31,5 δις ευρώ και αφετέρου ότι στις όποιες αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ δεν θα εξαιρεθεί η Ελλάδα.

- Η ανάγκη  τα, έτσι κι αλλιώς, σκληρά μέτρα του πακέτου των 11,5 δις (και άνω) να κατανεμηθούν τα επόμενα χρόνια, εντάσσοντας την ρήτρα ισοδυνάμων, με κριτήριο να γίνει λιγότερο βαρύ το φορτίο στις πλάτες των πολιτών και ευκολότερα διαχειρίσιμο το πολιτικό κόστος των κοινωνικών επιπτώσεων.

O κ. Κουβέλης και το ηγετικό  επιτελείο της ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τον τρόπο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «άπλωσε» τα μέτρα των 11,5 δις από δαπάνες και των 2 δις ευρώ από έσοδα σε δυο χρονικές φάσεις αλλά και την σειρά προτεραιότητας των μέτρων ως προς το χρόνο εφαρμογής τους.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσήλθε στη σύσκεψη των τριών αρχηγών εκφράζοντας τις ενστάσεις της ηγετικής ομάδας της Αγίου Κωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπός της και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το βράδυ της Τετάρτης. Κι αυτό με βάση ότι οι συνολικές περικοπές δαπανών για το 2013-2014 ορίζονται με βάση το «σενάριο» του οικονομικού επιτελείου σε 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα να αντληθούν 3 δισ. ευρώ έσοδα από φορολογικά μέτρα. 

Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με το ότι στην κατανομή που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο, το 90% των μέτρων για περικοπές δαπανών το 2013 αφορά μειώσεις  μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται, όπως λένε ηγετικά της στελέχη,  το στοιχείο της ρήτρας ισοδυνάμων. Κι αυτό γιατί  η λογική της ρήτρας ισοδυνάμων είναι αν υπάρξουν έσοδα το 2013 να μην εφαρμοστούν για το αντίστοιχο ποσό συγκεκριμένα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες. Έτσι, διεκδικεί να μεταφερθούν για το 2014 μέτρα όπως οι περικοπές δώρου των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 64 ετών (να γίνει σταδιακά και όχι άμεσα), όπως και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κ.ά. Κι αυτό να γίνει ώστε, εφόσον υπάρξουν τα έσοδα από άλλα μέτρα το 2013, να μην εφαρμοστούν ορισμένες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Την ίδια ώρα, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συνεχίζει να προβάλλει ως κεντρική επιδίωξή της το να «σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από επιβαρύνσεις που αφορούν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Μετά και την γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου και τις μεγάλες διαδηλώσεις, τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ένα ακόμα στοιχείο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Επιμένουν από τη ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει μετ´επιτάσεως να τεθεί το ζήτημα της κοινωνίας, εξηγώντας, όπως έχει κατ´επανάληψιν δηλώσει και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Αν. Παπαδόπουλος ότι «εκτός από τους αριθμούς, υπάρχουν και άνθρωποι, να τους εξηγήσουμε ότι αν δεν έχουμε την κοινωνία ή έστω τμήματά της μαζί μας, δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Έτσι, στην τελική ευθεία των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών (αναμένεται να καθοριστεί και άλλη σύσκεψη των τριών επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβένησης) «κλειδώνει» το πακέτο ως το «βασικό σενάριο» μέτρων που αφορούν στο πακέτο περικοπών ,  διερευνάται η εξειδίκευση  «τεχνικών λεπτομερειών» και  η επικοινωνιακή διαχείριση. Παραμένει όμως  αγκάθι και μείζον ζήτημα η «γραμμή» για την πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής σε επίπεδο ΕΕ.

Πάντως, αν και η ΔΗΜΑΡ κατέγραψε τις διαφωνίες της για μέτρα κοινωνικών περικοπών, και κατά τη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπός της και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Χατζησωκράτης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το βράδυ της Τετάρτης, το κόμμα του κ. Κουβέλη  δείχνει κατανόηση στο σαφάρι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για άμεσης απόδοσης μέτρα, ώστε να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές. 

Ωστόσο, προβάλλει συνεχώς και με έμφαση τις ενστάσεις της στο ότι  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατηρεί στο πακέτο περικοπών την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, προβάλλοντας ότι η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 1 δις ευρώ. Αντιδρά επίσης όσον αφορά περικοπές κοινωνικού χαρακτήρα, που τέθηκαν πάντως σε νέο μίγμα από το οικονομικό επιτελείο, αλλά παράλληλα το κόμμα του κ. Κουβέλη κατέγραψε στα θετικά «διορθώσεις» που έγιναν σε εισοδηματικά κριτήρια για ορισμένα μέτρα όσον αφορά περικοπες μισθών και συντάξεων.  Την αρνητική της στάση επίσης καταγράφει στο  ζήτημα των άμεσων απολύσεων 15.000 δημοσίων υπαλλήλων,  όπως και η επιβάρυνση των 30 ευρώ στις συντάξεις (περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ)  και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 64 ετών κ.ά.

Οι ισορροπίες άλλωστε είναι δύσκολες και στο εσωκομματικό πεδίο της ΔΗΜΑΡ , όπου οι αντιδράσεις αναμένονται αυξανόμενες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron