Κοινωνία
Οι "ένστολες" διαμαρτυρίες δυναμιτίζουν το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι "ένστολες" διαμαρτυρίες δυναμιτίζουν το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις

  • 27 Σεπτεμβρίου 2012, 13:15

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μιλώντας σήμερα το πρωί στο προσωπικό του ΓΕΕΘΑ, επανέλαβε ότι πρέπει να αποφεύγεται η συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, όταν τα στελέχη φορούν τη στολή τους, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

«Επειδή προφανώς το ήπιο και συμβουλευτικό ύφος της τελευταίας διαταγής του ΓΕΕΘΑ περί στολής έχει παρεξηγηθεί, καθίσταται σαφές ότι η διαταγή αποτελεί σαφή παρότρυνση των συναδέλφων να αποφύγουν τη συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας φέροντας τη στολή τους. Γιατί αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διατάξεις, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Προηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες αναλυτική διαταγή για θέματα προσωπικού και διοικητικά, στην οποία κατακρινόταν το φαινόμενο στρατιωτικοί να συμμετέχουν σε δημόσιες μη υπηρεσιακές εκδηλώσεις - συχνά με τη μορφή διαμαρτυρίας και μάλιστα υπό τηλεοπτική κάλυψη - με στολή παραποιημένη, ατημέλητη ή ελλειπή, γεγονός που συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και επιπλέον αμαυρώνει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

«Για την εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, καλούμε τα στελέχη να αναλογιστούν τις επιπτώσεις στην πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων από τέτοιου είδους ένστολη συμμετοχή σε ενέργειες αυτής της μορφής. Από τις διοικήσεις όλων των κλιμακίων απαιτώ την απαρέγκλιτη εφαρμογή των σχετικών επί του θέματος στρατιωτικών νόμων και κανονισμών, εξαντλώντας την πειθαρχική δικαιοδοσία τους επί εκείνων που θα αγνοήσουν ή θα παραβούν τις διαταγές. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αναμφισβήτητα δύσκολες καταστάσεις τις οποίες διερχόμαστε, δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία και άλλοθι για ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την ισχύουσα θεσμική στρατιωτική δεοντολογία όσο και με τον κώδικα τιμής και αξιών που χαρακτηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με την στρατιωτική πειθαρχία».

Η «ερμηνεία» των συνδικαλιστών

Η «παρεξήγηση» στην οποία αναφέρεται ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι και η «ερμηνευτική» ανακοίνωση του νεοσύστατου συνδικαλιστικού φορέα στις ΕΔ, του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτήν, ο πρόεδρός του αντισυνταγματάρχης Ανέστ.Τσουκαράκης υποστήριξε ότι «το έγγραφο καλεί τους στρατιωτικούς που θα συμμετέχουν σε δημόσιες μη υπηρεσιακές εκδηλώσεις - συχνά με τη μορφή διαμαρτυρίας και μάλιστα υπό τηλεοπτική κάλυψη – να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι με την πρέπουσα και προβλεπόμενη στολή, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε σχολιασμός ένθεν κακείθεν».

Προανήγγειλε μάλιστα ότι στις επόμενες κινητοποιήσεις «μαζί με τους συναδέλφους μας της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, θα δώσουμε δυναμικό ένστολο παρόν. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά στο πλάι μας, στο πλάι των εξαθλιωμένων, πλην όμως περήφανων και αξιοπρεπών, Ελλήνων στρατιωτικών θα είναι και η φυσική μας ηγεσία».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron