Media
Reuters: Σύγκρουση ΔΝΤ - ΕΕ για το ελληνικό χρέος

Reuters: Σύγκρουση ΔΝΤ - ΕΕ για το ελληνικό χρέος

  • 26 Σεπτεμβρίου 2012, 19:24

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, για το πώς θα πρέπει να λυθεί η κρίση χρέους της χώρας, καθώς το ΔΝΤ ζητά από τις ευρωπαϊκές Kυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν.

Σύμφωνα με επισήμους από την Ελλάδα και την Tρόικα, οι σχετικές τριβές έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί ολοένα και πιο άκαμπτη στάση.

Το Ταμείο πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Αθήνας προς τον "επίσημο τομέα". Οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν αντίθετα να δοθεί στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους στόχους που της θέτει το υφιστάμενο πρόγραμμα.

"Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ", είπε Έλληνας αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές με γνώση των πραγμάτων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Οι ηγέτες της ΕΕ δυσανασχετούν με την πρόταση του ΔΝΤ να υποστούν ζημίες δεκάδων δισ. ευρώ στα ελληνικά τους ομόλογα και δάνεια, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις στην εκλογική τους βάση εξαιτίας των μέτρων στήριξης για την Ισπανία και την Ιταλία.

"Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δει τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013", είπε ο Έλληνας αξιωματούχος. "Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρώπη να βρει άμεσα ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματά της".

Το Ταμείο επιθυμεί να διαφυλάξει την αξιοπιστία που διακινδύνευσε όταν δέχθηκε να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το ΔΝΤ πιστεύει πως για να πετύχει τους στόχους της η Αθήνα είναι πλέον απαραίτητη μία αναδιάρθρωση του χρέους – παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους του, το Ταμείο δεν έχει κάνει ακόμα καμία επίσημη πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπόνοιες για τις ανησυχίες του ΔΝΤ άφησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. "Ρωτήστε πώς είναι το κλίμα στο ΔΝΤ", είχε πει ο Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. "Ασχολούνται συνεχώς με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και την επανειλημμένη αποτυχία των Ευρωπαίων να πετύχουν τους στόχους τους", συμπλήρωσε.

Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, που θα ανάγκαζε ουσιαστικά την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν τα σχεδόν 200 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν, θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας.

Οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας υπέστησαν ήδη "κούρεμα" νωρίτερα φέτος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron