Κοινωνία
Η Ελλάδα βροντοφώναξε ΟΧΙ

Η Ελλάδα βροντοφώναξε ΟΧΙ

  • 26 Σεπτεμβρίου 2012, 15:25

Με ογκώδη συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα μέτρα που πλήττουν εισοδήματα και εργασιακά.

Στην Αθήνα μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες τόσο του ΠΑΜΕ όσο και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Την ώρα που η διαδήλωση ολοκληρωνόταν σημειώθηκαν επεισόδια με μολότοφ και χημικά στην Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οδό Ερμού, αλλά και στην Αμαλίας απέναντι από την Εθνικό Κήπο, στην συμβολή με την Όθωνος.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 104 προσαγωγές.

Από το συλλαλητήριο του Πεδίου του Άρεως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ορόσημο μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης». Αφού δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη και όσα οι ίδιοι υποσχέθηκαν εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο λόγος δεν μπορεί παρά να είναι στην κοινωνία, διότι ο λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την άδικη, μονόπλευρη εξόντωση που επιβάλλεται εδώ και 2,5 χρόνια.Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μήνυμά του ο γγ της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης σημείωσε ότι «οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία». Όπως επισήμανε, η Ελλάδα «αντί για πολιτικούς ηγέτες έχει πολιτικούς νάνους πρόθυμους να ικανοποιήσουν κάθε παράλογη απαίτηση της Tρόικα και των δανειστών» [βλ. σχετικά εδώ].

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία έως το Σύνταγμα πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ. Παρούσα ήταν η Γενική Γραμμετέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα , που υποστήριξε ότι «για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης».

«Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα», πρόσθεσε.

Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ξεκίνησε από το χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα. Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε», έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Μια τρίτη πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκαναν μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου.

Δύο μεγάλες πορείες εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα. Η μία πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το δημαρχείο και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η δεύτερη και μεγαλύτερη, αυτή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία του Κουρμανιού και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία στην παλιά Ακαδημία και κατέληξε μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου οι συμμετέχοντες παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Με δύο χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ακόμη και πάνω σε τρακτέρ με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα. Επιπλέον, αρκετά καταστήματα του Ηρακλείου έκλεισαν για λίγες ώρες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δυο απεργιακές συγκεντρώσεις, από το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων που ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης και από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς που ολοκληρώθηκε στη 1.00 μετά το μεσημέρι, με πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία δικαστηρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Χανίων. Και στις δύο κινητοποιήσεις, που ήταν ειρηνικές, κυριάρχησαν συνθήματα κατά της τρόικας και της ακολουθούμενης πολιτικής.

Κλειστά από τις 8:00 έως τις 11:00 το πρωί παρέμειναν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης των Χανίων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί και στη Σάμο με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τραπεζικούς υπαλλήλους, γιατρούς, νοσηλευτές, εμπόρους, οικοδόμους, βιοτέχνες, που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και από εκεί πορεύτηκαν ως το λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα κατά των επικείμενων κυβερνητικών μέτρων.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου διαβάστηκαν ομιλίες εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, της γραμματείας του ΠΑΜΕ, των ειδικευομένων γιατρών του νοσοκομείου Σάμου, του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, των εργαζομένων, με πεντάμηνες συμβάσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανακοίνωση για την απεργιακή κινητοποίηση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αισιόδοξες σκέψεις».

Ο εμπορικός κόσμος της Σάμου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων. Αμέσως μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την Παιδεία πήγαν στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω στάση τους και να δρομολογήσουν νέες μορφές αγώνα για το θέμα τής μη μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους από τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

Αποφασίσθηκε, από την Παρασκευή και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, να γίνουν συνελεύσεις των συλλόγων γονέων και να δημιουργηθούν ακόμη και τοπικές επιτροπές στα χωριά, όπου δεν είναι εύκολη η μετακίνηση γονέων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο όλων των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

«Από την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 το πρωί, υλοποιούμε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και καλούμε σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Γενικό Λύκειο Σάμου, στο Βαθύ. Καλούμε τον δήμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υλοποιήσει την απόφαση που πήρε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για κλείσιμο των σχολείων και κλιμάκωση του αγώνα» καταλήγει η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση από τη συντονιστική επιτροπή για την Παιδεία.

Απεργιακό μπλακ - άουτ

Στη γενική απεργία συμμετείχαν μεταξύ άλλων δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τραπεζοϋπάλληλοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αρχαιοφύλακες και εκπαιδευτικοί.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, καθώς απεργούν γιατροί και διοικητικό προσωπικό.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Εως τις 9 το βράδυ θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία, τρόλεϊ Μετρό και ΗΣΑΠ Εως τις 12 τα μεσάνυχτα θα λειτουργήσει το Τραμ. Για λόγους ασφαλείας κλειστοί για το κοινό είναι αυτήν την ώρα οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Προαστιακό, στη γραμμή 2 του Μετρό τερματικός σταθμός θα είναι η Δουκίσσης Πλακεντίας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένα αύριο θα μείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ .

Δεμένα στα λιμάνια της χώρα θα παραμείνουν έως τα μεσάνυχτα τα πλοία, καθώς 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΠΝΟ .

Τροποποιήσεις πτήσεων ανακοίνωσαν οι Olympic Air και Aegean Airlines, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (έως τις 13.00) των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Εμπορικά καταστήματα

Σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων ως τις 15.00 είχε καλέσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ΓΣΕΒΕΕ. Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την ώρα των απεργιακών συγκεντρώσεων έχει προτείνει στους καταστηματάρχες η ΕΣΕΕ τονίζοντας πως «για το ελληνικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός και όχι τρόπος διαμαρτυρίας».

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Μαζική η συμμετοχή στην απεργία

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως η συμμετοχή στη γενική απεργία ήταν μαζική και σε πολλούς εργασιακούς χώρους καθολική. Εν

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, όπως στα Ναυπηγεία, τις μεταφορές-πλοία, τα διυλιστήρια.

Η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως «θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για την ακύρωση των καταστροφικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και με άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα και ενόψει της ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων».

«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια καταδεικνύει την αντίδραση και την αντίσταση της ελληνικής Κοινωνίας μπροστά στην αναλγησία όσων, γι’ άλλη μία φορά, δεν διστάζουν να επιβάλουν ένα ακόμη επώδυνο πακέτο μέτρων» αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, που επίσης προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron