Media
Der Spiegel: Μανιφέστο ασυμφωνίας η διακήρυξη Βεστερβέλε

Der Spiegel: Μανιφέστο ασυμφωνίας η διακήρυξη Βεστερβέλε

  • 25 Σεπτεμβρίου 2012, 07:10

Την προηγούμενη Τρίτη ο Γκίντο Βεστερβέλε παρουσίασε με υπερηφάνεια έγγραφο έντεκα Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρώπης.

Πράγματι, το έγγραφο συγκαλύπτει με προχειρότητα μια διαμάχη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και αρκετών χωρών – μελών της ΕΕ. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας δεν συμφωνούν με βασικές θέσεις του ‘μανιφέστου’.

Μετά από πρόσκληση του πολιτικού του FDP, τους προηγούμενους μήνες συναντήθηκε η ομάδα των υπουργών εξωτερικών συνολικά πέντε φορές. Το έγγραφο που προέκυψε είναι «ασήμαντο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά πολύ σημαντικό για το μέλλον του Βεστερβέλε», επισημαίνει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Προπάντων η Γαλλία απέρριψε από νωρίς την επονομαζόμενη ομάδα του μέλλοντος, που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό υπουργό. Στις συναντήσεις ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών συμμετείχε προσωπικά μόνο μια φορά. Στην τελευταία συνεδρίαση στη Βαρσοβία ο Λορέντ Φαμπιούς δύσκολα πείστηκε να στείλει έστω κάποιον εκπρόσωπό του. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στο Παρίσι δεν τρέφει καμία εκτίμηση για το αίτημα του Βεστερβέλε περί περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρώπης.

Αλλά και η Πολωνία δεν συμμερίζεται ουσιαστικά τμήματα του σχεδίου. Για παράδειγμα, η πολωνική κυβέρνηση είναι αυστηρά αντίθετη με την πρόταση να επιτρέψει να έχουν λόγο ευρωβουλευτές από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε υποθέσεις του Eurogroup. Επιπλέον, η Πολωνία απορρίπτει μια ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων. Στο ‘μανιφέστο’ που παρουσιάστηκε από το Βεστερβέλε τέτοιες διχογνωμίες ωραιοποιήθηκαν με την υιοθέτηση της εξής διατύπωσης: «Τα περισσότερα μέλη της ομάδας ήταν της άποψης…»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron