Πολιτισμός
"Τα λόγια της Ευτυχίας" στην Τεχνόπολις

"Τα λόγια της Ευτυχίας" στην Τεχνόπολις

  • 25 Σεπτεμβρίου 2012, 07:14

Η συγκεκριμένη μουσική παράσταση «Τα λόγια της Ευτυχίας» (την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του Δδήμου Αθηναίων) επιχειρεί μια βαθύτερη ανάγνωση στο έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Αλλά μέσα από την πολυτάραχη ζωή της, ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, ενώ πάνω στους στίχους της ακουμπάει η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού.

Η ιστορία της Ευτυχίας, ξεκινάει από την τραγωδία της Μικράς Ασίας, περνάει μέσα από τα θεατρικά μπουλούκια και την Επιθεώρηση των χρόνων του Μεσοπολέμου, βιώνει την Κατοχή και τον Εμφύλιο και συχνάζει στα στέκια του ρεμπέτικου. Και ύστερα, για μια εικοσαετία, θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού όσο και στην άνθηση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μελωδίες του Τσιτσάνη, του Χιώτη, του Καπλάνη, του Δερβενιώτη, του Τζουανάκου, σημαδεύουν το ξεκίνημά της. Υστερα βρίσκονται στον δρόμο της ο Απόστολος Καλδάρας και ο Στέλιος Καζαντζίδης, δίνοντας όμως όσο περνούσαν τα χρόνια και στίχους της, στον Χατζιδάκι, στον Ξαρχάκο, στον Λοΐζο, στον Μούτση, στον Κηλαηδόνη και στον Κώστα Χατζή. Κεντρικά πρόσωπα της μουσικής αυτής παράστασης ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Νένα Μεντή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron