Οικονομία
Παράλληλο τοπικό νόμισμα προωθεί ο Δήμος της Νάπολης

Παράλληλο τοπικό νόμισμα προωθεί ο Δήμος της Νάπολης

  • 21 Σεπτεμβρίου 2012, 14:40

Την κυκλοφορία «παράλληλου νομίσματος» προανήγγειλε χθες ο αρμόδιος επί των Οικονομικών του Δδήμου της Νάπολης Μάρκο Εσπόζιτο. Τα «νάπο», τα οποία θα παρουσιαστούν επισήμως στις 29 Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε κυκλοφορία στις αρχές του 2013 αλλά δεν θα υποκαταστήσουν τα ευρώ, όπως διευκρινίζουν οι ναπολιτάνικες αρχές.

Το «ειδικού σκοπού» χαρτονόμισμα στοχεύει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας καθώς οι συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται σε «νάπο» θα παρέχουν έκπτωση 10% στους κατόχους τους. Έτσι το νέο νόμισμα αποκτά παράλληλα έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τις εθελοντικά συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Τα ναπολιτάνικα νομίσματα θα μπορούν να αγοράζουν τόσο οι Ιταλοί όσο και οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη του ιταλικού νότου αλλά θα έχουν ισχύ μόνο σε καταστήματα «εντός των τειχών», διευκρινίζει ο Εσπόζιτο.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα περίπου 100.000 έμποροι οι οποίοι ελπίζουν να ανακόψουν το κύμα φυγής των καταναλωτών που πηγαίνουν στη Ρώμη για τις αγορές τους. Από το 2013 θα κυκλοφορούν χαρτονομίσματα και κέρματα αξίας περίπου 70 εκατ. Ευρώ τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και γραφεία του δήμου. Δημιουργός του νέου νομίσματος είναι ο Λούκα Μοζέλε, νικητής του διαγωνισμού «Σχεδίασε έσυ το Νάπο» που διοργανώθηκε από το Δήμο, προκειμένου να δώσει μορφή στο νέο νόμισμα. Τα γραφικά θα έχουν τη φράση «Το νάπο είναι πάντα καλό», και θα απεικονίζουν την ιταλική πόλη μέσα από τα μνημεία της, το καθένα με διαφορετικό χρωματικό τόνο.

Οι κριτές, που είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δώδεκα διαφορετικές προτάσεις, ήταν εκπρόσωποι του τραπεζικού κόσμου, της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, των ενώσεων καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Οι ιταλικές αρχές σημειώνουν ότι όλα τα χαρτονομίσματα θα είναι αριθμημένα και ότι έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή παραχάραξης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron