Πολιτική
Εύσημα από Μόντι για τις ελληνικές προσπάθειες

Εύσημα από Μόντι για τις ελληνικές προσπάθειες

  • 21 Σεπτεμβρίου 2012, 16:00

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση των πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, στη Ρώμη. Η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο και στόχος του κ. Σαμαρά ήταν η εξασφάλιση της στήριξης της Ιταλίας εν όψει της υποβολής του αιτήματος για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης Μόντι - Σαμαρά η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συνάντησε σήμερα στη Ρώμη τον Έλληνα ομόλογό του, επ' ευκαιρία της συμμετοχής του στη διεθνή συνεδρίαση της Χριστιανοδημοκρατικής Ομάδας και των κομμάτων του Κέντρου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των συχνών επαφών που οι ηγέτες της ευρωζώνης πραγματοποιούν σε τακτική βάση για να συζητούν τις δυνατές λύσεις.

Οι πρωθυπουργοί Μάριο Μόντι και Αντώνης Σαμαράς επανέλαβαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απόλυτη αναγκαιότητα να τύχει υπεράσπισης η ακεραιότητα της ευρωζώνης, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχιστεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης του προέδρου βαν Ρομπέι.

Ο πρωθυπουργός Μόντι εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, σταθεροποιώντας τη δημόσια οικονομία και εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και για την στήριξη της απασχόλησης».

Στην ατζέντα και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το ζήτημα του μαζικού κύματος μετανάστευσης -από βόρεια Αφρική και Ασία- με το οποίο είναι αντιμέτωπες και οι δύο χώρες.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο των ηγετών των Κεντροδεξιών Κομμάτων, στο οποίο θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Ουγγαρίας Βίκτορ Ούρμπαν και της Αλβανίας, Σαλί Μπέρισα.

Το Σάββατο, ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο.

«Σε κάθε διεθνή επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται η στήριξη της κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποδομεί την Ευρώπη και εξαθλιώνει τους λαούς της», σχολίασε για τη συνάντηση Μόντι - Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε πως «η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους του, η αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων της, στον αντίποδα της Ευρώπης των αγορών και της χρεοκοπίας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron