Οικονομία
Νέο κούρεμα βλέπει η Commerzbank

Νέο κούρεμα βλέπει η Commerzbank

  • 20 Σεπτεμβρίου 2012, 21:00

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank εκτίμησε την Πέμπτη ότι αναμένει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι ομολογιούχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προηγούμενη ανταλλαγή ομολόγων (PSI).

«Θα δούμε τελικά και άλλο κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα, στην οποία όλοι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να συμμετάσχουν", είπε ο Martin Blessing σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.
Τον Μάρτιο, η Ελλάδα απέτρεψε τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας όταν η μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτών ομολογιούχων συμφώνησε να δεχθεί κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν (PSI).

Οι επενδυτές που συμμετείχαν στο PSI συμφώνησαν να αποδεχθούν ζημιές που αναλογούσαν στα τρία τέταρτα περίπου των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ανταλλάσοντάς τα με νέα 30ετη ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο. Το PSI βοήθησε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ περίπου.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε τότε να συμμετάσχει, ισχυριζόμενη πως δεν ήταν ιδιώτης ομολογιούχος.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να βελτιώσειει τα οικονομικά της και πλέον απαιτούνται πιο επιθετικές κινήσεις για να μείνει η χώρα εντός ευρωζώνης. «Η κρίση χρέους δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί», είπε ο Blessing την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν πει τον Ιούλιο ότι ήταν απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της και πως ενδεχομένως να χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, δαπάνη που θα επιβαρύνει σε κυρίως την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως την τελευταία ευκαιρία της χώρας να αποκαταστήσει την φερεγγυότητά της, καθώς ο αρχικά συμφωνηθέν στόχος για χρέος που θα ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 φαντάζει ήδη ως μη ρεαλιστικός.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron