Πολιτική
Πήραν την μπουκιά απ' το στόμα των εργατοπατέρων

Πήραν την μπουκιά απ' το στόμα των εργατοπατέρων

  • 19 Σεπτεμβρίου 2012, 07:00

Τέλος σε μία πρωτοφανή ασφαλιστική διάταξη που προέβλεπε την καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, βάζει το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πάνω από 1.000 συνδικαλιστές έπαιρναν τη συγκεκριμένη επικουρική σύνταξη που αποτελεί μία από τις παγκόσμιες... πρωτοτυπίες του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Το ετήσιο κονδύλι που πήγαινε για την καταβολή συντάξεων από το συγκεκριμένο επικουρικό Ταμείο φτάνει το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, έως και 3 εκατ. ευρώ πήγαιναν κάθε χρόνο για τις λεγόμενες «συνδικαλιστικές» συντάξεις.

Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με δεδομένο μάλιστα πως τα ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και στο τραπέζι είναι εκ νέου το θέμα των περικοπών των συντάξεων. Σε μία τέτοια συγκυρία, καταιγισμό σχολίων προκαλεί η αποκάλυψη πως καταβαλλόταν ειδική σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας.

Πρόκειται για προέδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων, καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία, τα οποία είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999. Τη συγκεκριμένη χρονιά άλλαξε η επίμαχη διάταξη, ωστόσο όσοι μέχρι τότε είχαν «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνέχισαν να παίρνουν την εν λόγω παροχή.

Όσοι δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έπαιρναν την εν λόγω επικουρική σύνταξη. Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως το θέμα δεν αφορά στους εν ενεργεία συνδικαλιστές και τονίζει πως είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης.

Η απόφαση

Η κατάργηση της ειδικής αυτής σύνταξης με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου (θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση). Πρόκειται για θεσμοθετημένο από το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937) δικαίωμα σύνταξης που έχουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.

Δηλαδή οι συγκεκριμένες συντάξεις καταβάλλονταν για πολλές δεκαετίες σε συνδικαλιστικά στελέχη. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «η σύνταξη αυτή -που χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ- χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ».

Στην ουσία υπήρχαν συνδικαλιστές που μπορούσαν τελικά να βρεθούν με τρεις συντάξεις: Την κύρια σύνταξη από το Ταμείο τους, την επικουρική από τον ασφαλιστικό φορέα του κλάδου τους και μία επιπλέον επικουρική από το συγκεκριμένο Ταμείο. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν πως η σύνταξη αυτή κυμαινόταν από 200 έως 600 ευρώ, ενώ ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να έφτανε και τα 1.000 ευρώ!

Όπως τονίζει το Υπουργείο Εργασίας «η παραπάνω απόφαση, επιβεβλημένη στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει αφενός εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως συνιστά μια απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επικουρικό ταμείο -το οποίο έχει υπαχθεί στο ΙΚΑ- καταβάλλει συντάξεις σε περίπου 4.000 άτομα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασφαλισμένοι συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά καλύπτονται από τον εν λόγω φορέα αλλά και υπάλληλοι Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων (αφορά στον ιδιωτικό τομέα κ.ά). Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κονδύλι για τις συντάξεις αυτές που διατίθενται κάθε χρόνο φτάνει τα 11.5 εκατομμύρια ευρώ.

Επικροτούν την κίνηση οι Βρυξέλλες

Θετικά αντιμετωπίζει -κατ' αρχήν- η Κομισιόν την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των συνδικαλιστικών συντάξεων.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της Αθήνας πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν χθες ότι κάθε μέτρο, που διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλει στον στόχο της μείωσης των δαπανών στον οποίο η τρόικα επιμένει.

Οι Βρυξέλλες κατέστησαν παράλληλα σαφές ότι είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών με ποιες επιμέρους παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν αυτές οι απαιτούμενες περικοπές, αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ρητή απαίτηση της τρόικας.

Εξορθολογισμός

Πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι από τη στιγμή που αυτές οι ειδικές επικουρικές συντάξεις χορηγούνται σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, είναι καίριας σημασίας το μέτρο να προωθηθεί δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας. Η Κομισιόν υπογράμμισε ακόμη ότι σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, σε κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα, θα πρέπει να διαφυλαχθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των μέτρων που λαμβάνονται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν αν η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί «ελληνική πρωτοτυπία», εξέφρασαν όμως έκπληξη για το γεγονός ότι στην Ελλάδα χορηγείται συμπλήρωμα σύνταξης για συνδικαλιστική δράση με εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron