Τεχνολογία
Leap: Χειρισμός υπολογιστή μέσω νευμάτων

Leap: Χειρισμός υπολογιστή μέσω νευμάτων

  • 18 Σεπτεμβρίου 2012, 18:47

Παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο της τεχνολογίας στον χώρο των υπολογιστών τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας τομέας ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ιδιαίτερα: αυτός του χειρισμού τους, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται με πληκτρολόγιο και mouse.

Ωστόσο, πενήντα χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου «ποντικιού» αυτό φαίνεται πως θα αρχίσει να αλλάζει, με συσκευές όπως το Leap της Leap Motion, μιας εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο, που επιτρέπει το χειρισμό ενός υπολογιστή απλά και μόνο με νεύματα των δακτύλων του χρήστη στον αέρα.

Πρόκειται για μία συσκευή ανίχνευσης κινήσεων (motion capture), και η χρήση της θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Minority Report. Μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστές PC και Mac και αξιοποιεί ένα συνδυασμό υπέρυθρων LED και φωτογραφικών αισθητήρων των 1,3 megapixels για να ανιχνεύει κινήσεις μέσα σε ένα χώρο 8 κυβικών ποδών (περίπου 0,22 κυβ.μέτρων). Η συσκευή χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγορίθμους έτσι ώστε να «μεταφράζει» τις κινήσεις που αντιλαμβάνεται μέσα σε αυτό το χώρο εντός ενός τρισδιάστατου «χάρτη». Η ευαισθησία του θεωρείται ότι είναι 100 με 200 φορές αυτή του δημοφιλούς Microsoft Kinect (το οποίο απευθύνεται στο gaming κοινό και «διαβάζει» την κίνηση ολόκληρου του σώματος, ενώ το Leap έχει να κάνει με το χειρισμό εφαρμογών και της επιφάνειας εργασίας, οπότε και απαιτούνται μικρές κινήσεις και μεγαλύτερη ακρίβεια) και είναι αρκετά μικρών διαστάσεων ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε φορητές συσκευές, όπως υπολογιστές laptop και tablet.

Εκ πρώτης όψεως, η συσκευή δίνει μία εντύπωση απλότητας, καθώς συνδέεται με τον υπολογιστή απλά με ένα USB, αλλά το λογισμικό που τη συνοδεύει κάνει τη διαφορά. Όσον αφορά την κυκλοφορία της στο εμπόριο, αυτή εκτιμάται πως θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2013, ενώ η τιμή της θα είναι μάλλον λογική, καθώς θα κινείται γύρω στα 70 δολάρια. Θα είναι ικανή να «αναγνωρίζει» σχεδόν όλες τις κινήσεις και χειρονομίες οι οποίες έχουν γίνει γνωστές χάρη στην εξάπλωση των touchscreens.

H εταιρεία η οποία αποτελεί μία φιλόδοξη startup- ευελπιστεί να αυξήσει την απήχηση της συσκευής ακολουθώντας τα βήματα της Microsoft με το Kinect και «ανοίγοντας» το σύστημά της σε επίδοξους developers, με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών κάθε είδους, που θα προσανατολίζονται σε ένα τεράστιο φάσμα χρηστών (από αρχιτέκτονες και επιχειρηματίες μέχρι χειρουργούς). Όπως έχει αναφερθεί, μέχρι τώρα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον πάνω από 1.000 developers, με τη Leap Motion να σκοπεύει να κυκλοφορήσει από 15.000 μέχρι 20.000 development kits, ενώ τα ποσά που έχουν επενδυθεί ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron