Πώς θα καταβάλλεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Ως επιστροφή φόρου «βαφτίζεται» το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και αποδεικνύουν με τιμολόγια την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Η επιστροφή μάλιστα σχεδιάζεται να γίνεται είτε μέσω των συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στα οποία ο υπόχρεος θα καταχωρεί συγκεκριμένο κωδικό του τιμολογίου που έχει αγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε αμέσως θα πιστώνεται ο τραπεζικός του λογαριασμός μετά από σχετικό έλεγχο, είτε με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος το 2013, γεγονός που φυσικά σημαίνει ότι η επιβάρυνση για φέτος θα είναι υπέρμετρη για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Το σενάριο Β εξετάζεται γιατί το συνολικό κονδύλι υπολογίζεται περί τα 150 εκατομ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει προϋπολογισθεί και ενδέχεται να μην βρεθεί μέχρι τέλος του έτους.
Όσον αφορά πάντως το πρώτο και επικρατέστερο (προς το παρόν) σχέδιο επιστροφής μέσω της ΓΓΠΣ δεν θα είναι τόσο απλό, καθώς χιλιάδες καταναλωτές θα μπλέξουν στα «γρανάζια» του διαδικτύου και, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετοί από αυτούς ανήκουν στην τρίτη ηλικία, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση στο Taxis, μάλλον ταλαιπωρία και αγανάκτηση θα προκαλέσει εάν τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν φροντίσουν το μέτρο να είναι και λειτουργικό.
Συγκεκριμένα, τo εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι ο φορολογούμενος που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει, πριν την παραλαβή του, να εισέρχεται σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ και να δηλώνει την ποσότητα που θα παραλάβει.
Στη συνέχεια θα λαμβάνει προέγκριση της καταβολής του επιδόματος, εφόσον αυτός πληροί και τα εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια που θα θεσπιστούν, ενώ, όταν θα παραλάβει το πετρέλαιο, θα καταχωρεί τα στοιχεία του σχετικού τιμολογίου στη ΓΓΠΣ. Έτσι το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι, για να ξεπεραστούν οι ανωτέρω «σκόπελοι», μεταξύ των στελεχών του υπουργείου κερδίζει έδαφος σχέδιο το οποίο προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος με βάση το οποίο τα νοικοκυριά θα εισπράττουν μέρος της διαφοράς του φόρου ή και ολόκληρο το ποσό, είτε σε μια είτε σε δύο δόσεις, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος», το οποίο τηρούν οι βενζινοπώλες και στο οποίο καταγράφονται όλες οι καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αναμένεται να «κλειδώσουν» στη σύσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται τις τελικές αποφάσεις να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, που μελετούν ακόμη τη θέσπιση και επιδόματος Ακραίας Φτώχειας (δηλαδή, αν και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, τότε το εν λόγω επίδομα θα δίνεται ανεξαρτήτως τιμολογίου και πηγής θέρμανσης, ενώ θα είναι συγκεκριμένο ποσό).
Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει η εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσον αφορά τα κονδύλια που μπορούν να διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του μέτρου, χωρίς φυσικά να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν χθες ότι, λόγω των διαφόρων τεχνικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει, έχει επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και το σύστημα επιδότησης πετρελαίου στο οποίο έχουν συγκλίνει με τους παράγοντες του Υπουργείου ΠΕΚΑ και το οποίο προβλέπει τα εξής:
- Διαχωρισμό της χώρας σε γεωγραφικές και υψομετρικές ζώνες (Βόρεια, Νότια, Κεντρική Ελλάδα) με βάση τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας,
- Επιδότηση 35 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο ή 120 τ.μ. για μια τετραμελή οικογένεια,
- Το ποσό θα πιστώνεται απευθείας στο λογαριασμό της ΔΕΗ και θα προκύπτει από συγκεκριμένο συντελεστή βαρύτητας αυξανόμενο ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.
Από 100 - 400 ευρώ η επιστροφή φόρου
Με βάση άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου, προτείνεται η χώρα να χωριστεί σε τέσσερις ζώνες και το ύψος του επιδόματος να κυμαίνεται ως εξής:
- Στην Α ζώνη το επίδομα να είναι 300 ευρώ για το νοικοκυριό με ένα μέλος και να αυξάνεται στα 340 ευρώ για δυο μέλη, στα 370 για τρία και 400 για τέσσερα και πάνω. Στην Α ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας , Καστοριάς, Δράμας κ.ά.
- Στην Β ζώνη το επίδομα να είναι 200 ευρώ και να κλιμακώνεται έως τα 300 ευρώ με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη β' ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.
- Στην Γ ζώνη το επίδομα να είναι 135 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 200 ευρώ με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκουν περιοχές όπως Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα κ.ά.
- Στην Δ ζώνη το επίδομα να είναι 100 ευρώ, έως τα 150 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκουν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα κ.ά.
Η εξίσωση ειδικών φόρων στο πετρέλαιο
Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένεται να εξισωθούν στο 80% του σημερινού ύψους του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, από τις 15 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλούνται στο 1,4 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται στο 40% περίπου.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι υπάρχουν προτάσεις για εξίσωση των φόρων και στο 100%, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης. Τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου θα επιτευχθεί -κατ' αρχάς- πάταξη σημαντικού μέρους του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, το οποίο ευνοεί η μεγάλη διαφορά στους ειδικούς φόρους για καύσιμα του ίδιου τύπου.
Επισημαίνουν, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης είχε συνεχή αυξητική τάση, ενώ αντίθετα η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης μειωνόταν, γεγονός που αποδείκνυε την εκτεταμένη χρήση του θέρμανσης για κίνηση οχημάτων, μηχανημάτων κ.λπ. Οι σχετικές ρυθμίσεις για την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα περιληφθούν, στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Το εισοδηματικό κριτήριο με βάση το οποίο θα καθορίζονται οι δικαιούχοι θα είναι συνάρτηση όλων των άλλων κριτηρίων. Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου προτείνουν:
- Εισοδηματικό κριτήριο έως 30.000 ευρώ.
- Περιουσιακά κριτήρια η αντικειμενική αξία των ακινήτων να ανέρχεται μέχρι τις 150.000.
Γεωγραφικά κριτήρια και ζώνες
Το επίδομα θα καταβληθεί με τέσσερα κριτήρια: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο - Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.
Ειδικότερα, το σύστημα επιδότησης στο οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται ότι συγκλίνουν οι παράγοντες των εμπλεκομένων οικονομικών υπουργείων, προβλέπει τα εξής:
- Διαχωρισμό της χώρας σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή και νησιωτική), ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και η μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας.
- Επιδότηση 35 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο ή 120 τ.μ για μια τετραμελή οικογένεια.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
15 Οκτωβρίου 2012, 21:16
Συνελήφθη στην Καλλιθέα ο Γεωργιανός δραπέτης
15 Οκτωβρίου 2012, 21:03
Σαμαράς: Ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε τα λάθη μας
15 Οκτωβρίου 2012, 20:40
Μειώθηκαν τα "φέσια" στην Αγορά
15 Οκτωβρίου 2012, 20:32
Η Γιασμίν Ρεζά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
15 Οκτωβρίου 2012, 20:26
Πλανήτης με τέσσερις Ήλιους!
15 Οκτωβρίου 2012, 20:18
Σαρωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό των Ανωτάτων Σχολών
15 Οκτωβρίου 2012, 20:15
Υπέρ νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους ο Πισσαρίδης
15 Οκτωβρίου 2012, 20:11
Χατζηδάκης: Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης
15 Οκτωβρίου 2012, 20:06
Σύροι αντικαθεστωτικοί απήγαγαν Ουκρανή δημοσιογράφο
15 Οκτωβρίου 2012, 20:00
Ανοίγει ο δρόμος για θεραπεία Πάρκινσον και σκλήρυνσης κατά πλάκας