Οικονομία
Ασυγκράτητος επελαύνει ο Σάλλας

Ασυγκράτητος επελαύνει ο Σάλλας

  • 14 Σεπτεμβρίου 2012, 08:37

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο Societe Generale για την απόκτηση της Γενικής Τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο Societe Generale για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας, και σύντομα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Προ ημερών και οι δύο τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε εμπιστευτικές συζητήσεις για την εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα. Οπως είναι γνωστό, στο τέλος Ιουλίου στην ομπρέλα της Πειραιώς πέρασε το «υγιές» κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας.

Η πώληση της Geniki Bank θα γίνει κατά τα πρότυπα της Emporiki Bank. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός όμιλος Societe Generale θα κληθεί να επανακεφαλαιοποιήσει την ελληνική θυγατρική της με κεφάλαια ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ θα δεσμευτεί να διατηρήσει για κάποια έτη τη «γραμμή» χρηματοδότησης προς το κομμάτι που θα αφορά τη θυγατρική της

Ήδη η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς έχει αποσταλεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αξιολογείται, αφού η όποια συμφωνία θα πρέπει να έχει πάρει το «πράσινο φως» από το ΤΧΣ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο ξεκινά άμεσα τον έλεγχο (due diligence) στη Γενική Τράπεζα, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία πώλησης της Γενικής Τράπεζας θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και εν συνεχεία οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν καλύπτοντας μέρος του 10% της ελάχιστης συμμετοχής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα υλοποιήσει η Πειραιώς, και η οποία εκτιμάται στα 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Societe Generale θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση -ύψους 400 εκατ. ευρώ- της Γενικής Τράπεζας πριν από την πώληση.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά έναν ισχυρό εταίρο, τη Societe Generale -η οποία θα κατέχει ποσοστό περίπου 3,5% της ελληνικής τράπεζας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron